Υπακοή μέχρι τέλους

Φωτό: EUROKINISSI

Ακούστηκαν πολλές αρχιερατικές γκρίνιες για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τις τελευταίες ημέρες. Μία αντιπολίτευση υπόγεια που εκφραζόταν σε έναν βαθμό για πολλά και διάφορα.

Για πρόσωπα και επιλογές που έκανε. Για τις εκλογές και άλλα θέματα, όπως τις σταυροπηγιακές μονές, τις σχέσεις με το Φανάρι κ.ά. Ένας αναβρασμός. Αυτά στο παρασκήνιο.

Γιατί εμφανώς δεν κουνήθηκε φύλλο. Η πραγματικότητα είναι άλλη και φάνηκε. Όχι μόνο στα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και στις συνεδριάσεις της ιεραρχίας. Που πέρασε «αβρόχοις ποσί». Τσιμουδιά δεν έβγαλαν. Ορίζει το παιχνίδι ο Αρχιεπίσκοπος και οι γκρινιάρηδες, κάθονται και το παρακολουθούν.

Κλασικό παράδειγμα στη Μητρόπολη Παραμυθιάς. Επισήμως αρκετοί ήθελαν την αποκατάσταση του Βρεσθένης Θεοκλήτου. Πολλοί έλεγαν πως είναι ο καιρός να γίνει πράξη.

Στο τέλος όμως, ένας μετά τον άλλο, περνούσαν από το γραφείο του Αρχιεπισκόπου και του έλεγαν «να’ ναι ευλογημένο». Και έπαιρναν γραμμή. Γκρίνιες είχαν και για άλλα θέματα. Κανένας επί της ουσίας δεν τολμά να τα πει ανοικτά.

Θέλουν κι άλλοι

Δεν ξέρω κατά πόσο ενώπιον του Αρχιεπισκόπου τα λένε, όμως πολλές φορές οι Μητροπολίτες εκφράζουν παράπονα για τις υποχωρήσεις που έχει κάνει σε ότι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η παραχώρηση ναού στο Πατριαρχείο στην Αθήνα άνοιξε την όρεξη, πληροφορούμαι, και σε άλλα Πατριαρχεία, όπως το Αντιοχείας, να λειτουργήσουν τον δικό τους ναό στην Αθήνα.

«Ένα καλό πήγε να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος, να κλείσει την υπόθεση του Προμπονά» και θα μας γυρίσει μπούμερανκ», λένε αρχιερείς.

Πλήγμα στα Ιεροσόλυμα

Ο προσκυνηματικός τουρισμός στα Ιεροσόλυμα είχε ανοίξει για τα καλά. Μητροπόλεις, ενορίες και προσκυνητές επισκέπτονταν τους Αγίους Τόπους όλη τη χρονιά, δίνοντας οικονομική ανάσα και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Οι εξελίξεις στο Ισραήλ ανέκοψαν το κύμα των προσκυνητών. Δεν προβλέπεται μετά τα όσα γίνονται στη χώρα και την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή να ανακάμψει για πολύ καιρό.

Αλλάζει χέρια το Βατοπέδι TV ;

Σε προχωρημένες συζητήσεις ακούγεται στην αγορά πως βρίσκεται η Μονή Βατοπεδίου με τον επιχειρηματία της Λάρισας, Αχιλλέα Νταβέλη – και προσωπικό φίλο της Ντόρας Μπακογιάννη- για να αγοράσει τις τηλεοπτικές υποδομές (στούντιο, εξοπλισμό κ.ά.) που έχει η Μονή Βατοπεδίου, μέσω θυγατρικού ιδρύματος.

Το φιλόδοξο πλάνο της Μονής «δεν βγήκε» και για να μην έχει άλλες ζημιές, θα μεταβιβάσει τις υποδομές. Είναι άγνωστο αν ο επιχειρηματίας θα επιλέξει να κινηθεί στον εκκλησιαστικό χώρο.

Αν και φαίνεται λίγο δύσκολο καθώς δραστηριοποιείται στους τομείς του αθλητισμού, της υγείας κ.λπ. Εκτός αν η μεταβίβαση γίνεται γιατί έχουν (εκκλησιαστικά) σχέδια για το μέλλον.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”