«Ξίνισαν» με την Σακελλαροπούλου

President of the Hellenic Republic Katerina Sakellaropoulou

Η εικόνα που έχω από τους περισσότερους μητροπολίτες είναι ξεκάθαρη. Προτιμούσαν Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά την νεοεκλεγείσα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Δεν έχουν προσωπικά μαζί της σε καμία περίπτωση. Δεν την ήξεραν καν πριν την προτείνει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Είναι προφανές πάντως πως η νέα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχει την «αδυναμία» που έδειχνε ο Π. Παυλόπουλος στην Εκκλησία. Ο νυν πρόεδρος προωθούσε τα αιτήματα όταν του τα έθεταν οι μητροπολίτες, έβαζε πλάτη και γνώριζε και τις ιδιαιτερότητες του χώρου.

Τουλάχιστον δέκα μητροπολίτες, λένε, τον αποκαλούσαν «ο φίλος Προκόπης». Πρόεδρος και μητροπολίτες βρίσκονταν σε πλήρη ταύτιση σε θέματα που αφορούσαν είτε την Εκκλησία είτε τα εθνικά θέματα. Ο Προκόπης, λένε, αντιλαμβανόταν τους προβληματισμούς της Εκκλησίας και πάντοτε η μία πλευρά συμβούλευε την άλλη όταν υπήρχε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Ήταν ο φίλος που τους προφύλασσε από τις κακοτοπίες πριν καν ξεκινήσουν.

Η νέα πρόεδρος, αντίθετα, δείχνει εντελώς απόμακρη από το χώρο. Προωθούσε, σημειώνουν, ανέκαθεν στην πορεία της μία πιο «αριστερή» ατζέντα, μακριά από το πνεύμα της Εκκλησίας. Μειοψήφησε, να υπενθυμίσω, ως δικαστικός στην απόφαση που αφορούσε την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Τότε που η Πολιτεία με την Εκκλησία ήταν στα μαχαίρια, επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Επίσης ήταν αντίθετη και στο θέμα της παροχής ελληνικής ιθαγένειας. Θέματα που πάντοτε άρεσαν περισσότερο στην αριστερά και λιγότερο στην Εκκλησία. Η νέα πρόεδρος θα ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο και μένει να δούμε αν εκείνη θα προσαρμοστεί στην ατζέντα της Εκκλησίας ή η ιεραρχία στην ατζέντα της … αριστεράς. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αικ. Σακελλαροπούλου πάντως μπορεί να βρίσκονται σε ιδεολογική απόσταση όμως σε θέματα που αφορούν τον ρόλο της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση.

Από το ένα λάθος στο άλλο

Ατόπημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να αλλοιώσει τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να κρύψει την αιχμή του Π. Παυλόπουλου για τις πρόσφατες ενέργειες του κ. Θεοφίλου στην ορθόδοξη σκακιέρα.

Ο Παυλόπουλος ήθελε να αναδείξει τον «δάκτυλο» του Πατριαρχείου Μόσχας στις πρόσφατες πρωτοβουλίες των Ιεροσολύμων και γι αυτό υπενθύμισε πως οι πρωτοβουλίες πρέπει να αποσκοπούν στην ενότητα και να αναγνωρίζεται το «πρωτείο» του Φαναρίου. Στην αγωνία τους στα Ιεροσόλυμα να σώσουν την παρτίδα έκαναν το λάθος και στην Ηρώδου Αττικού τους εξέθεσαν, όπως δεν συνηθίζουν να κάνουν.

Για το πρόσωπο του κ. Θεοφίλου δεν υπάρχει ενθουσιασμός, με πληροφορούν, από πολλές
πλευρές, εκκλησιαστικές, διπλωματικές