Ξεκινούν τα ΚΘ΄ Παύλεια στην Μητρόπολη Βεροίας

Την έναρξη των ΚΘ΄ Παυλείων ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στην μήνυμά του αναφέρει χαρακτηριστικά “Για 29 συναπτά έτη η αποστολική μας Μητρόπολη γίνεται κατά τον μήνα Ιούνιο το επίκεντρο της τιμής του πρωτοκορυφαίου Παύλου και η καρδιά του αποστολικού κηρύγματος κτυπά και πάλι στη Βέροια, στο Βήμα, απ’ όπου αγγέλεται η αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού”.

Παρατίθεται το σχετικό μήνυμα του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η Χάρη του Θεού μας αξιώνει γι’ ακόμη μία φορά να οργανώσουμε και να εορτάσουμε τα Παύλεια, προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, Αγίου Αποστόλου Παύλου. Για 29 συναπτά έτη η αποστολική μας Μητρόπολη γίνεται κατά τον μήνα Ιούνιο το επίκεντρο της τιμής του πρωτοκορυφαίου Παύλου και η καρδιά του αποστολικού κηρύγματος κτυπά και πάλι στη Βέροια, στο Βήμα, απ’ όπου αγγέλεται η αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού.

Σήμερα, λοιπόν, έχω την χαρά να σας ανακοινώσω την έναρξη των ΚΘ᾽ Παυλείων που έχουν ως γενικό θέμα: «Η ελληνιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου». Το έτος 323 π.Χ. ο μεγάλος στρατηλάτης Μακεδόνας Αλέξανδρος αφήνει την τελευταία του πνοή στην Βαβυλώνα, έχοντας σκορπίσει το φως του ελληνικού πολιτισμού και την ελληνική γλώσσα σ’ όλη την Ανατολή. Το έτος 2023, η Αποστολική μας Μητρόπολη, η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τιμά την μνήμη του εκλεκτού τέκνου της και προβάλλει το μεγάλο έργο του διά του οποίου η Χάρη του Θεού έφερε το φως της θεογνωσίας στην Ελλάδα. Η ελληνική γλώσσα που μετέφερε ο Αλέξανδρος στην Ανατολή έγινε η γλώσσα του Ευαγγελίου, η γλώσσα του κηρύγματος του Παύλου, ο οποίος ακολούθησε την αντίστροφη από τον Αλέξανδρο πορεία και «διέβη εις Μακεδονίαν» και έσπειρε το κήρυγμα του Ευαγγελίου.

Τα ΚΘ᾽ Παύλεια ξεκινούν όπως κάθε χρόνο με τις εκδηλώσεις της Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού με τη συμμετοχή όλων των υγειονομικών φορέων της Ημαθίας. Την Παρασκευή 26 Μαίου, στις 7 το απόγευμα, θα υποδεχθούμε στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά, την χαριτόβρυτο Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και με την ευλογία των δύο Αγίων Ιατρών Λουκά και Παντελεήμονος θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις μας.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες λατρευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές και επιστημονικές εκδηλώσεις σε όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Μητρόπολεώς μας με αποκορύφωμα το 29ο Επιστημονικό Συνέδριο των Παυλείων που θα μελετήσει το παύλειο κήρυγμα με τη συμμετοχή ακαδημαικών και θεολόγων.

Στα φετινά Παύλεια θα έχουμε επιπλεόν την μεγάλη χαρά και ευλογία να προβάλουμε και να τιμήσουμε τον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο, προς τιμήν του οποίου θα διεξαχθούν διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, κατά την θεία Λειτουργία της μνήμης του Αγίου Παύλου, στις 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανάγνωσης της πράξης αγιοκατάταξης του Οσίου Γερασίμου για την τοπική μας Εκκλησία. Όπως κάθε χρόνο, τα Παύλεια θα περατωθούν με τον Διορθόδοξο Πανηγυρικό Εσπερινό στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Τις διάφορες εκδηλώσεις των ΄Παυλείων και τον χρόνο και τόπο διεξαγωγής τους μπορείτε να πληροφορηθείτε από το σχετικό πρόγραμμα που εξέδωσε η Ιερά μας Μητρόπολη και θα διανεμηθεί σήμερα στις Ενορίες.

Σας προσκαλώ, λοιπόν, και σας προτρέπω πατρικά όλους να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις των ΚΘ’ Παυλείων για να αξιοποιήσετε τις πνευματικές αυτές ευκαιρίες που παρέχει η τοπική μας Εκκλησία προς καταρτισμό του ποιμνίου της και να λάβετε την ευλογία του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Διάπυρος προς τον Κύριον ευχέτης

Ο Μητροπολίτης

† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων