Ξεκίνησαν τα γυρίσματα ταινίας που αναδεικνύει το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

Ξεκίνησαν την Τετάρτη, 25 Αυγούστου, τα γυρίσματα του ιστορικού δράματος «Πέντε 5», που αναδεικνύει το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης (Σεπτέμβριος 1821), την Επανάσταση του 1821 στη Θράκη, ήρωες εκείνης της περιόδου, καθώς και τους Νεομάρτυρες του νησιού.

Για τον λόγο αυτό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος βρέθηκε στον τόπο των γυρισμάτων, στην περιοχή των Δικέλλων Αλεξανδρούπολης, για να τελέσει Αγιασμό για την έναρξή τους.

Την ταινία «Πέντε 5» σκηνοθετεί ο Βασίλης Τσικάρας και με αυτήν ολοκληρώνει την τριλογία του για το 1821. Είχαν προηγηθεί η «Έξοδος 1826» και η «Πολιορκία».

Στο «Πέντε 5» οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι έχουν ανατεθεί στον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett και στους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Κωνσταντίνα Μυλωνά, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Κωνσταντίνο Λάγκο, Αντώνη Σιώπκα, Μανώλη Σαββίδη, Χρύσα Κοντογιώργου, Λευτέρη Δημηρόπουλο, Γεράσιμο Σοφιανό, Κωνσταντίνο Καραθωμά, Γεωργία Μπιτάκου, Πέτρο Πέτρου, Σταύρο Δουκουζγιάννη, Χριστίνα Πιερή, Γιάννη Περδίκη, Σταύρο Παρχαρίδη, Βασίλη Τελίδη, Αριστείδη Σιναπίδη, Γιάννη Λαζαρίδη, Στέργιο Κωνσταντζίκη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου κ.ά. Guest εμφανίσεις θα κάνουν ο Σπύρος Μπιμπίλας και ο Πέτρος Ίμβριος.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά, ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν τρεις μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Έτσι δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που κινεί τα νήματα, με τη συμμετοχή των 5 δημογερόντων, της οικογένειας Βισβίζη, ενός οπλαρχηγού από τη Σάμο κι ενός μυστηριώδους ξένου άντρα με το όνομα Αράν. Στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη κυκλώνεται από τουρκικά πλοία. Ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό που έρχεται.

Ο μεγάλος αγώνας για επιβίωση ξεκινά…

Τα ιστορικά γεγονότα αναφοράς

Όταν πληροφορήθηκαν την έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, οι Σαμοθρακίτες άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους αντιστασιακές δράσεις. Οι επαναστατικές ενέργειες εκδηλώθηκαν από τοπικά μυημένα στη Φιλική Εταιρεία μέλη, με την αποφασιστική ενθάρρυνση από τις περιπολίες των Ψαριανών στα βόρεια ελληνικά παράλια, από τον Αύγουστο του 1821. Ωστόσο, έχοντας ήδη δει τους Έλληνες να επαναστατούν στη νότια Ελλάδα, οι Τούρκοι με περίσσεια βαρβαρότητα κατέστειλαν τοπικές εξεγέρσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σαμοθράκης.

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, την 1η Σεπτεμβρίου 1821, υπήρξε ο αιματηρός επίλογος στην απόπειρα επανάστασης στο νησί, κατά τη διάρκεια, της οποίας οι Τούρκοι σφάγιασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, κατόπιν εντολής του Τούρκου Υποναύαρχου Καρά-Αλή.

Ο Ίωνας Δραγούμης στο έργο του «Σαμοθράκη» διασώζει και γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες της σφαγής. Εφτακόσιους από τους κατοίκους, που είχαν καταφύγει στα βουνά, οι Οθωμανοί τούς έφεραν πίσω με δόλο, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι θα τους δώσουν χάρη. Όμως στην τοποθεσία «Εφκάς» στο κάστρο της πρωτεύουσας, της Χώρας, τους δολοφόνησαν όλους. Επί δύο μήνες συνεχίστηκαν οι σφαγές κατοίκων του νησιού, όχι μόνο αντρών, αλλά και γυναικών μεγαλύτερων ηλικιακά των 40 ετών, αλλά και βρεφών. Οι υπόλοιποι κάτοικοι αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν και κατέληξαν σε σκλαβοπάζαρα κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον Ίωνα Δραγούμη, από τη σφαγή ή τη σκλαβιά γλίτωσαν 33 οικογένειες.

Ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ περιγράφει τα γεγονότα, με χαρακτηριστική γλαφυρότητα: «Οι γυναίκες αλυσοδένονται, οι άνδρες αποκεφαλίζονται, εκτός από μερικούς που τους φυλάγουν για να τους κρεμάσουν στα κατάρτια, όταν νικητές θα μπουν στην Κωνσταντινούπολη».

Παρά τη βαρβαρότητα στην καταστολή της Επανάστασης, το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης παραμένει άγνωστο στους πολλούς. Η τυπική αναφορά στη θυσία των κατοίκων της στην εθνική παλιγγενεσία, αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών μόλις το 1980.

Εκτός από τη Σαμοθράκη, γνωστές είναι οι μαζικές σφαγές επαναστατούντων κατοίκων και στα χωριά του Βορείου Έβρου, Ισαάκιο, Σοφικό και Ασημένιο, ενώ μεμονωμένες σφαγές καταγράφονται σε όλη τη Δυτική Θράκη, ενώ σφαγές με μαζικό χαρακτήρα εντοπίζονται και σε Ανατολική και Βόρεια Θράκη.

Πηγή: vema.com.au