Ξεκινάει τη Δευτέρα η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνέρχεται από την Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, στην τακτική σύγκλησή της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί η κάλυψη της κενής θέσης στη μεγάλη αστική Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Μητρόπολη Περιστερίου, που παραμένει γρίφος δυσεπίλυτος.

Όπως είχε γράψει προσφάτως το orthodoxtimes.gr, καθημερινά γίνονται ζυμώσεις από συγκεκριμένες ομάδες αρχιερέων για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα προτείνει ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και Αρχιεπίσκοπος, για να καλύψει τη Μητρόπολη.

Όλοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τον Αρχιεπίσκοπο ποιος θα είναι ο Μητροπολίτης που θα κληθεί να κρίνει η ιεραρχία για να μετατεθεί στο Περιστέρι.

Θα είναι οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός ή Σιδηροκάστρου Μακάριος που τυγχάνουν της μεγάλης εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου;

Θα είναι ο Μητροπολίτης Σερρών που είναι “παιδί” του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σε μία υπερβατική κίνηση που θα “ενώσει” την ιεραρχία ή θα είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που χαίρει της εκτίμησης του ακαδημαϊκού κόσμου και έχει καταγωγή από το Περιστέρι;

Οι αρχιμανδρίτες που ακούστηκαν αρχικά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας τόσο μεγάλης Μητρόπολης.

Γι’ αυτό και στο τραπέζι έχει πέσει η κάλυψη της θέσης από έμπειρο Μητροπολίτη. Όπως όλα δείχνουν, η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίσει -με πρόταση του Αρχιεπισκόπου- να καλυφθεί η κενή θέση «δια μεταθέσεως».

Για να συμβεί αυτό πρέπει να εγκριθεί το «μεταθετό» από τα 2/3 της ιεραρχίας, δηλαδή η πρόταση να λάβει περισσότερες από 52 ψήφους.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα πρόσωπα που ακούγονται, οι Μητροπολίτες, που θα κληθούν να καλύψουν την κενή θέση, πιθανότατα να προέρχονται από Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Αν αυτό συμβεί, θα απαιτηθεί, επομένως, η συναίνεση, και του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως προβλέπεται από την Πατριαρχική Πράξη του 1928.

Τα τέσσερα ονόματα που ακούγονται έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, είναι τρεις Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος (εξελέγη το 2001), Διδυμοτείχου Δαμασκηνός (εξελέγη το 2009) και Σερρών Θεολόγος (εξελέγη το 2003) και ένας, ο πολύπειρος και με καταγωγή από το Περιστέρι, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (εξελέγη το 2007).

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το πρωί της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, από τον νεότερο τη τάξει Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για τα εκκλησιαστικά έτη 2019-2020 και 2020-2021 από τους προέδρους τους και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Mετά το διάλειμμα ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί Ησυχαστηρίων”» και κατόπιν θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Ε.Δ.Ι.Ε.Μ.)”».

Θα ακολουθήσει η εισήγηση του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου με θέμα: «Συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί κώδικος εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας”». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ με θέμα: «Επιστημονική και Θεολογική προσέγγισις του ιού της πανδημίας. Απαντήσεις εις θεωρίας συνωμοσίας». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Τροποποίησις των υπ’ αριθ. 1/1977 και 2/1977 Κανονισμών της Ιεράς Συνόδου “Περί εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος” (Φ.Ε.Κ. Α΄ 275/23.9.1977)».

Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου με θέμα: «Τροποποίησις του υπ’ αριθ. 8/1979 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου “Περί Ιερών Ναών και Ενοριών” (ΦΕΚ Α΄ 1/5.1.1980)» και μετά το διάλειμμα η εισήγηση του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Στην συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: 1) Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, 2) Καστορίας, 3) Πολυανής και Κιλκισίου, 4) Περιστερίου και 5) Θήρας, Αμοργού και Νήσων, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.