Ξαναζωντάνεψαν ένδοξες σκηνές του 1821 στην Πάτρα

Μπράβο στα παιδιά της Πάτρας, εύγε στους «Μωραίτες εν χορώ» γιατί μέσα από το δρώμενο, κατά την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών στις 25 Μαρτίου του 1821, από τον θρυλικό Ιεράρχη των Πατρών, Γερμανό τον Εθνεγέρτη, στην Πλατεία, Αγίου Γεωργίου, ξαναζωντάνεψαν, την Κυριακή, 20.3.2022, με τρόπο συγκλονιστικό τις μεγάλες και ένδοξες στιγμές του Γένους μας.

Για τέταρτη χρονιά, πραγματοποιήθηκε η τελετή αυτή υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και σε συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας, με τον δραστήριο Σύλλογο «Μωραίτες εν Χορώ» και μάλιστα φέτος σημείωσε λαμπρή επιτυχία, τόσο με τον παλμό, τον πατριωτικό ενθουσιασμό και τη συγκίνηση, όσο και με την συμμετοχή Λαού, παρά το ψύχος που επικρατούσε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τον χαιρετισμό τους, οι απόγονοι των αγωνιστών του 1821, Πλαπούτα, Ζαίμη και Νικηταρά,( Κωνσταντίνος Πλαπούτας, Ανδρέας Ζαίμης και Νικήτας Σταματελόπουλος), όσο και οι Βουλευταί, Άγγελος Τσιγκρής και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαίμης, Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και όπως εσημειώσαμε παρά πάνω, πλήθος κόσμου.

Στην τελετή συμμετείχε αντιπροσωπεία από τα Φωκάτα Κεφαλληνίας, διά την τιμήν του Βασιλείου Ορκουλάτου, ο οποίος έπεσε ηρωικώς μαχόμενος, εναντίον των Τούρκων στην Πάτρα, στις 21 Μαρτίου 1821.

Συγκίνησε με την προσλαλιά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μωραίτες εν Χορώ» Σπυρίδων Τσοκανάς, όπως και ο νέος που παρουσίασε τον ρόλο του Παλαιών Πατρών Γερμανού και ανέγνωσε τον όρκο και την Διακήρυξη (Μανιφέστο) του Εθνεγέρτου Ιεράρχου προς τις ξένες δυνάμεις της εποχής εκείνης.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των, υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων για την ελευθερία της Πατρίδος μας από τον Τουρκικό ζυγό, εξαιρέτως δε του Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Επισκόπου Κερνίτσης Προκοπίου και των Οπλαρχηγών και Αγωνιστών που συνάχθηκαν στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου των Πατρών και έδωσαν τον όρκο για την «νίκη η την θανή».

Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης, τόνισε το «ότι είμαστε σήμερα σ’ αυτόν τον τόπο, ο Ιερός Κλήρος, οι Εκπρόσωποι της Πολιτείας και ο Λαός, το ότι αναπνέομε τον αέρα της ελευθερίας, κάνουμε Ορθόδοξα τον Σταυρό μας, το ότι είμαστε Έλληνες, το οφείλομε στο γεγονός ότι σ’ αυτόν τον τόπο οι ήρωες και μάρτυρες πρόγονοί μας, υπό την κραταιά σκέπη του τιμίου Σταυρού και τις ευλογίες και την εμπνευσμένη καθοδήγηση της Εκκλησίας, διά του λαμπρού και γενναιόψυχου Δεσπότη των Πατρών Γερμανού του Εθνεγέρτου, έδωσαν όρκο ότι η θα αγωνιστούν και θα νικήσουν χαρίζοντας στην σκλάβα Πατρίδα μας την ελευθερία η θα αποθάνουν όλοι μαζί. Αγωνίστηκαν όλοι με ενότητα ψυχής, με ηρωισμό και θυσιαστική αυταπάρνηση, όλοι Κλήρος και Λαός, γραμματισμένοι και αγράμματοι, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες και πέτυχαν την ελευθερία της Πατρίδος.

Από τα ουράνια ύψη, είπε ο Μητροπολίτης, όπου ευρίσκεται ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ατενίζοντας πνευματικά αυτήν την λαμπρή, εόρτια, συγκλονιστική σύναξη, βλέποντας τον ενθουσιασμό των νέων, των παιδιών της Πάτρας, θα καμαρώνει και θα ευλογεί και απευθυνόμενος νοερά σ’ αυτά τα παιδιά, θα λέγει: «Μπράβο σας παιδιά μου, μπράβο σας Πατρινόπουλα. Οι αγώνες μου, οι αγώνες όλων των αγωνιστών, δεν απέβησαν μάταιοι. Ο σπόρος βλάστησε και καρποφόρησε. Κρατήστε γερά την ένδοξη παρακαταθήκη που σας άφησα. Κρατήστε τον δαυλό της ελευθερίας αναμμένο. Κρατήστε στην καρδιά σας τον Χριστό και την Ελλάδα. Και προχωρήστε με αυτή την πατριωτική ορθόδοξη δύναμη η οποία παρασύρει στο πέρασμά της, ως χείμαρρος ορμητικός ό,τι σαθρό ηθέλησαν κατά καιρούς να κτίσουν στο πέρασμά της, δυνάμεις ξένες προς την παράδοσή μας, την πνευματική μας ιδιοπροσωπία, την πίστη μας και τους αγώνες για την ελευθερία…».

Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη, έγινε κατάθεση στεφάνων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.