Ξανανοίγουν οι ορθόδοξες εκκλησίες μετά την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως Λιβύης

Η αποκατάσταση της ειρήνης στην δοκιμαζόμενη από πολυετή εμφύλιο πόλεμο Λιβύη, επιτρέπει, πέραν των άλλων, την επαναλειτουργία των ορθόδοξων εκκλησιών που βρίσκονται στη χώρα της βορείου Αφρικής. Κι αυτό θα συμβεί σύντομα, όπως προανήγγειλε, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, κ. Χάρη Θεοχάρη, στο Κάιρο.

Ο Πατριάρχης χαιρέτισε με ικανοποίηση την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λιβύη, ενώ προανήγγειλε και την εκεί επιστροφή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτου.

Αναλυτικότερα, για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, την προσεχή Τρίτη, 6 Απριλίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εκτίμησε ότι θα δώσει το μήνυμα της ειρήνης και με πολλούς αποδέκτες, ότι “η Μεσόγειος είναι και θα παραμείνει μία θάλασσα και ένας χώρος ειρήνης και ευημερίας”.

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος επισήμανε ότι “η Λιβύη είναι μία χώρα γειτονική προς την Αίγυπτο, που είναι μέσα στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας”, ενώ συμπλήρωσε: “Μην ξεχνάτε ότι ο τίτλος μου εμπεριέχει τις περιοχές Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής. “Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως”, συνέχισε, “ήδη ετοιμάζεται για να βρεθεί και πάλι στο χώρο μας εκεί. Και οι εκκλησίες μας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, μαζί με την πρεσβεία μας, μαζί με τα προξενεία να δίδουν μία δυναμική παρουσία σε αυτήν τη χώρα, που θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο μελλοντικά στη συμφιλίωση των λαών”.