Βρέθηκε ο διάδοχος για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα είχε και μία άλλη διάσταση. Με τον πανηγυρικό θόρυβο, τις εκδηλώσεις, τις τελετές και το γιορτινό κλίμα δεν έδωσε κανείς σημασία στη συγκεκριμένη «λεπτομέρεια».

Η επίσκεψη σχεδόν συνέπεσε με την απόφαση της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης να αντικαταστήσει τον γηραιό και με προβλήματα υγείας Αρχιεπίσκοπό της. Ο κ. Ειρηναίος κλείνει μια σπουδαία σελίδα στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Είναι θέμα ημερών να επιλεγεί ο διάδοχος.

Για τον αντικαταστάτη του και τις ιδιαιτερότητες της Εκκλησίας της Κρήτης, πληροφορούμαι πως συζήτησαν εκτενώς ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο Πατριάρχης του αποκάλυψε, λένε οι πηγές μου, και το πρόσωπο που υποστηρίζει ως τον καταλληλότερο για να διαδεχθεί τον κ. Ειρηναίο.

Θα σεβαστώ τις διαδικασίες εκλογής και δεν θα σας τον αποκαλύψω για να μην τον «κάψουμε». Στις εκλογικές διαδικασίες δεν ανακατευόμαστε. Απ’ όσα λέγονται στα ορεινά της Κρήτης, πάντως το συγκεκριμένο πρόσωπο θεωρείται μετριοπαθής και υποψήφιος που μπορεί να συνενώσει τα διεστώτα.

Λίγο άχρωμος και άοσμος και «συμβιβαστικός», μου τον περιέγραψαν πάντως οι Κρητικοί παπάδες. Ίσως πρόκειται για την ενδεδειγμένη λύση για να μαζευτούν οι ψήφοι.

Γιατί με τέτοια πόλωση και παρασκήνιο αν δεν καταλήξουν σε έναν μετριοπαθή, η επιλογή διαδόχου στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης μπορεί να τραβήξει χρόνια.

Το τριπρόσωπο

Θα παραθέσω τους υποψήφιους για το τριπρόσωπο στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης με αλφαβητική σειρά και όχι με σειρά πιθανοτήτων εκλογής.

Ο 64χρονος Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας. Ο 57χρονος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και ο 53χρονος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Αυτό είναι το τριπρόσωπο αλλά με μία επιφύλαξη: ίσως ένα από τα τρία πρόσωπα να αντικατασταθεί με πρόσωπο – έκπληξη. Γιατί παρασκηνιακά στην Εκκλησία της Κρήτης γίνονται κινήσεις. Όχι φυσικά εναντίον της επιλογής του Πατριάρχη, αλλά για να καταγραφεί και ένα άλλο ρεύμα. Έτσι για την τοπική ιστορία.

“Μελχισεδέκ”