Βρετανικό Μουσείο: Δεν επιστρέφουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Θέση στην συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο μέτωπο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, πήρε το Βρετανικό Μουσείο, η διοίκηση του οποίου δεν αφήνει κανένα «παράθυρο»… αισιοδοξίας προς την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το vema.com.au, το Υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας με επιστολή του ενημέρωσε το Βρετανικό Μουσείο, όπως και άλλα μουσεία της χώρας, ότι, αν αφαιρέσουν αρχαιότητες από τις συλλογές τους, τότε θα σταματήσει αυτόματα και η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν. Στην ίδια επιστολή τονιζόταν ότι δε θα πρέπει τα μουσεία να προχωρήσουν σε ενέργειες που προκαλούνται από ακτιβιστές.

Η απάντηση του μουσείου ήταν άμεση: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει από τις προθήκες αντικείμενα για τα οποία υπάρχει διαμάχη. Αντίθετα θα προσπαθήσει, όπου ενδείκνυται, να τα βάλει σε καλύτερο πλαίσιο ή να τα ερμηνεύσει εκ νέου με τρόπο που θα επιτρέψει στο κοινό να ενημερωθεί για την ολότητά τους».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα Αμερικανοί Βουλευτές είχαν φέρει στο προσκήνιο το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ζητώντας από τον ίδιο τον Βρετανό Πρωθυπουργό να μεριμνήσει για το ζήτημα.