Βράβευση για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Τριών Ιεραρχών στη Ναύπακτο

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, μετά τον Εσπερινό των Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού των Τριών Ιεραρχών, που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Φέτος, λόγω της επετείου των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821, το θέμα είχε επετειακό χαρακτήρα και είχε τίτλο «Νεομάρτυρες· Φώτα του Γένους κατά την Τουρκοκρατία».

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου είχαν κληθεί να διαγωνιστούν με ένα πεζό κείμενο, ποίημα ή με αγιογραφία-ζωγραφιά, εμπνεόμενοι από τους βίους των Νεομαρτύρων και τους λόγους του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Επίσης μελέτησαν κείμενο του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου για τους Νεομάρτυρες.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος στην σύντομη εισαγωγή του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής βαθμολόγησης γραπτών τους θεολόγους π. Θωμά Βαμβίνη, κ. Απόστολο Τσακούμη, κ. Ελένη Εξάρχου και τους φιλολόγους κ. Μαρία Κουτούση-Σύψα, κ. Δώρα Τούρκα-Σιαμπαλή και κ. Χρυσούλα Μαντζαβά-Πιτσιάκκα, και τα μέλη της επιτροπής βαθμολόγης αγιογραφιών-ζωγραφιών Ιεροκήρυκα π. Ειρηναίο Κουτσογιάννη, ζωγράφο κ. Νικόλαο Καλατζή και Διάκονο π. Παϊσιο Παρασκευά.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιο Σαρδέλη και τους Διευθυντές και Καθηγητές των Σχολείων που παρότρυναν τους μαθητές τους για τον διαγωνισμό, τους γονείς και βεβαίως τους διαγωνισθέντες μαθητές και μαθήτριες και ευχαρίστησε τους χορηγούς των βραβείων.

Στην συνέχεια ο κ. Απόστολος Τσακούμης παρουσίασε με λίγα λόγια το έργο της Επιτροπής βαθμολόγησης γραπτών και τα κύρια σημεία των εργασιών, και ο κ. Νικόλαος Καλατζής παρουσίασε αντιστοίχως τις αγιογραφίες και ζωγραφιές.

Ο κ. Ιερόθεος στον λόγο του τόνισε την μεγάλη σημασία των Νεομαρτύρων και με ποιο τρόπο αποδείχθηκαν «Φώτα του Γένους κατά την Τουρκοκρατία». Οι Νεομάρτυρες έδιναν θάρρος στους υπόδουλους Ρωμηούς, σταματούσαν τους εξισλαμισμούς, η μνήμη τους γινόταν εκκλησιαστική και εθνική εορτή και ένα διαρκές σχολείο για τους υπόδουλους Ρωμηούς. Συνέκρινε δε τα δύο βιβλία που εκδόθηκαν λίγα χρόνια πριν την Επανάσταση του ’21, ήτοι την «Ελληνική Νομαρχία», που υπέθεσε ότι ο άγνωστος συγγραφέας της είναι ο Ιωάννης Κωλέτης, και το «Νέον Μαρτυρολόγιον» του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, συμπεραίνοντας ότι το δεύτερο αποδείχθηκε πιο δυνατό και πιο σημαντικό για τους υπόδουλους Έλληνες και την Επανάσταση, ήταν ένα «αντιστασιακό» βιβλίο.

Τέλος έγινε η βράβευση των διακριθέντων έργων.

Δόθηκαν οκτώ βραβεία, που συνοδεύονταν από χρηματικό ποσόν, ένα ηλεκτρονικό είδος χρήσιμο για τα μαθήματά τους, ένα βιβλίο για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, μια εικόνα και ένα ημερολόγιο 2021 της Ι. Μητροπόλεως που είναι αφιερωμένο στους Νεομάρτυρες. Δόθηκαν επίσης έξι έπαινοι και αναμνηστικά του Διαγωνισμού.

Χορηγοί ήταν, εκτός από την Ιερά Μητρόπολη που έδωσε τα χρηματικά ποσά και τις εικόνες, και οι εξής: Ο στρατηγός ε.α. κ. Νικόλαος Παραλίκας, που προσέφερε τα αντίτυπα του βιβλίου του «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο αδικημένος της ιστορίας και ο περιφρονημένος της Πολιτείας», τα Καταστήματα της Ναυπάκτου που προσέφεραν από ένα ηλεκτρονικό είδος (υπολογιστή, εκτυπωτή, τάμπλετ, κινητά κλπ.) για τους βραβευθέντες (με αλφαβητική σειρά) • Βόνταφον, Νικολάου Φούντα – Ελένης Διονυσοπούλου, • Γερμανός, Κων Κατσιφού, • Γουίντ Ναυπάκτου, Νεκταρίας Κάβουρα, • Κωτσόβολος Ναυπάκτου, Δημητρίου Μαλέλη, • Μουλτιράμα, Αποστόλου Παπαιωάννου και την υπάλληλό του Νάντια Πιτσιόλη, • και Ντάρλα Δημήτριο.

Οι βραβευθέντες ήταν οι εξής:

Γυμνάσιο (πεζό)
1ο Βραβείο, Κωνσταντίνα Κωστή, της β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου
2ο Βραβείο, Δήμητρα Ευθυμιοπούλου, της γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου
Έπαινοι, Μαρία Καραγεωργοπούλου, της γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου, και Μιχάλης Τσουκαλάς, της γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου

Γυμνάσιο (ποίημα)

1ο Βραβείο, Χρήστος Κλειώρης, της γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αντιρρίου
Έπαινος, Γεώργιος Φούντας, της γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου

Λύκειο (πεζό)

1ο Βραβείο, Νικολέτα Καρβούνη, β΄ τάξη, του 2ου Λυκείου
2ο Βραβείο, Κατερίνα Δημητρού, α΄ τάξη, του 2ου Λυκείου
Έπαινοι, Αρετή Δανιά, της β΄ τάξης του 2ου Λυκείου, και Ορέστης Βερύκιος της α΄ τάξης του 2ου Λυκείου

Λύκειο (ποίημα)

1ο Βραβείο, Μάριος Κουκούτσης, της α΄ τάξης του 2ου Λυκείου
Έπαινος, Μαριαντίνα Βερύκιου, της β΄ τάξης του 2ου Λυκείου

Αγιογραφία-Ζωγραφική

1ο Βραβείο, Σπυρίδων Μπανιάς της γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου
2ο Βραβείο, Ελευθερία Μήλιου, της γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου