Βουλευτές των ΗΠΑ ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Δεκαοχτώ μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζητούν μέσα από κείμενο-παρέμβαση το οποίο απεστάλη στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μέχρι και το 2021, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι τονίζουν μεταξύ άλλων:

“Τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής για δυτικούς συμμάχους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα από καιρό ζητά την επιστροφή τους. Σήμερα σας απευθύνουμε την επιστολή ως μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ελληνικά θέματα (congressional caucus on Hellenic Issues) με την οποία καλούμε την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση σοβαρά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα”.

Οι 18 βουλευτές προσθέτουν, απευθυνόμενοι στον κ. Τζόνσον: “Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας, αλλά και για την καλή θέλησή σας, για την στήριξη των ιστορικά ειδικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και αναμένουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την ολοκλήρωση θεμάτων όπως αυτά”.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι και σήμερα και παρά τις εκκλήσεις από διεθνείς οργανισμούς και αναγνωρισμένες προσωπικότητες για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί.