Ηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ: Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή – Δόθηκε εντολή εκκένωσης της Μονής (UPD)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:25

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα.

Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώνει ο ηγούμενος της μονής, μιλώντας πριν από λίγα λεπτά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ο συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινείται απειλητικά και προς το μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Δρυμώνας που έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα έχουν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από το μοναστήρι καΙ προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό αεροσκάφος Β-200 όπως επίσης ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη τύπου PZL ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από αεροσκάφη τύπου Κάναντερ.

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, το μέτωπο της φωτιάς που είναι περισσότερο απειλητικό κινείται από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά ο ηγούμενος της μονής «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή.

Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Λίγο μετά τις 9:30 το πρωί της Τετάρτης δόθηκε εντολή εκκένωσης της Μονής του Οσίου Δαυίδ, ενώ μέσα στη νύχτα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Καλαμούδι, Δαμιά και Παλαιοχώρι.