Βέροια: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Λιτανεία για την θερινή πανήγυρη του Οσίου Αντωνίου

Tο απόγευμα της Δευτέρας, 31 Ιουλίου, ξεκίνησαν στη Βέροια οι λατρευτικές εκδηλώσεις της θερινής πανηγύρεως του Ιερού Ναού του Οσίου Αντωνίου του Νέου, πολιούχου της πόλεως.

Πριν από την έναρξη του Πανηγυρικού Εσπερινού κλήρος και λαός υποδέχθηκαν τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος μεταφέρθηκε και φέτος από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου με αφορμή την αυριανή εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού. Τον Τίμιο Σταυρό μετέφερε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας.

Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ακολούθησε λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αντωνίου του Βεροιέως και του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους ευσεβών πιστών, ενώ της εκκλησιαστικής τάξεως επιμελήθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας και προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Αντωνίου Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς που λαμπρύνουν με την παρουσία τους την Ιερά Πανήγυρη αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ως κοινόν φυλακτήριον, ως πηγήν αγιάσματος, τον Σταυρόν τον τίμιον ασπασώμεθα».

Εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, των αγίων επτά Μακκα­βαίων παίδων, της μητέρας τους Σολομονής και του διδασκάλου τους Ελεαζάρου αύριο και η τοπική μας Εκκλησία την εορτάζει, κατά την παράδοση, στον ιερό ναό του πολιούχου μας οσίου Αντω­νίου του νέου, τον οποίο τιμά και αυτή την ημέρα.

Την εορτάζει μεταφέροντας από το ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, ένα ιερό κειμήλιο και θησαύρισμα της πίστεώς μας αλλά και του Ποντιακού Ελληνισμού, τον Σταυρό των Κομνηνών της Τραπεζούντος, τον οποίο υποδε­χθήκαμε πριν από λίγο, για να μας ευλογήσει και να μας ενισχύσει στον πνευματικό μας αγώνα, στον πνευματικό αγώνα στον οποίο μας καλεί από αύριο η Αγία μας Εκ­κλησία με τη νηστεία του Δεκα­πενταυγούστου, τη νηστεία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Και δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα αυτή, κατά την οποία αρ­χίζει η νηστεία, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αγίων επτά Μακκα­βαίων, επτά νέων, οι οποίοι έζησαν 150 περίπου χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού, και οι οποίοι μαρτύρησαν, γιατί αρνήθη­καν να καταλύσουν την εντολή της νηστείας του Μωσαικού νόμου, αρνήθηκαν δηλαδή να δοκιμάσουν τα ειδωλόθυτα, το κρέας των ζώων που θυσίαζαν οι ειδωλολάτρες ηγε­μόνες στους βωμούς των ψεύ­τι­κων θεών τους. Αρνήθηκαν για να μην παραβούν την εντολή του αληθινού Θεού στον οποίο πίστευ­αν και τον οποίον λάτρευαν. Και μαζί με τα νέα αυτά παιδιά, που δεν υπολόγισαν τη ζωή τους, μαρ­τύρη­σαν και εκείνοι που τα καθο­δη­γη­σαν στην πίστη και στην ευσέ­βεια, δηλαδή η μητέρα τους αγία Σολο­μονή και ο διδάσκαλός τους άγιος Ελε­α­ζα­ρος, ώστε να τιμών­ται όλοι μαζί και να προβάλλονται από την Εκ­κλησία μας ως πρότυπα ευσε­βείας και σταθερότητος στην πίστη.

Γνώριζαν οι επτά Μακκαβαίοι ότι η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού, αυτήν που έδωσε στους πρωτοπλάστους μέσα στον παρά­δει­σο της Εδέμ. Και γνώριζαν ότι η αθέτησή της ήταν αυτή που τους εξεδίωξε και επέφερε τόσες φοβε­ρες συνέπειες στο ανθρώπινο γε­νος.

Ας μην μας φανεί παράξενο, γιατί ο Θεός έδωσε μία τέτοια εντολή και μάλιστα της έδωσε τόση σημασία και τόση βαρύτητα, ώστε να τιμω­ρήσει τόσο αυστηρά τους πρωτο­πλα­στους που την παρέβησαν.

Ο Θεός έδωσε την εντολή της νηστείας, γιατί η νηστεία είναι κάτι που μπορεί να εφαρμόσει ο κα­θ­ένας μας και μέσα στον κόσμο αλλά και στην έρημο, και η εφαρμογή της αποδεικνύει την υπακοή και τον σεβασμό προς τον Θεό. Συγχρόνως όμως μας ασκεί στην εγκράτεια και την επιβολή στον εαυτό μας, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον πνευματικό μας αγώνα και την απόκτηση των άλλων αρετών.

Αυτή την εντολή της νηστείας εφάρμοσε διά βίου και ο πολιούχος μας όσιος Αντώνιος, και με αυτήν κάθαρε την ψυχή του και ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πνευματικής κλίμακος, ώστε να νικήσει τους πειρασμούς, να νικήσει τον διάβο­λο και να φθάσει στην αγιότητα και να λάβει τη χάρη των θαυμά­των διά των οποίων θεραπεύει και τις δικές μας ασθένειες και αδυνα­μίες.

Αυτή την εντολή της νηστείας εφάρμοσε και η Υπεραγία Θεο­το­κος, προς τιμήν της οποίας νηστεύ­ουμε και εμείς αυτές τις ημέρες, προετοιμαζόμενοι για τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεώς της, και με τη νηστεία αξιώθηκε να αναδειχθεί «καθαρωτέρα λαμπηδόνων ηλια­κων», ώστε να επιβλέψει ο Θεός επ᾽ αυτήν, να σκηνώσει στα σπλάγ­χνα της διά του Αγίου Πνεύματος και να την καταστήσει συνεργό του στο σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, και Μητέρα του Κυρίου μας.

Τιμώντας, λοιπόν, τους αγίους επτά Μακκαβαίους, τη μητέρα τους αγία Σολομονή, τον διδάσκαλό τους άγιο Ελεάζαρο αλλά και τον προστάτη και πολιούχο μας άγιο Αντώνιο τον νέο, ας αποφασί­σου­με να μιμηθούμε και εμείς την πίστη τους και την υπακοή τους στις εντολές του Θεού. Ας απο­φα­σίσουμε να του δείξουμε και εμείς την αγάπη μας κάνοντας μία μικρή θυσία, νηστεύοντας από τις τρο­φες, προκειμένου να εκφράσουμε και τον σεβασμό μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία πάντοτε επικαλούμεθα και της οποίας πάντοτε ζητούμε τη βοή­θεια και την προστασία.

Και ας συνοδεύσουμε τη νηστεία των τροφών και με τη νηστεία των παθών, αντλώντας δύναμη από τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, ο οποίος σταυρώθηκε για τη δική μας σωτη­ρία, ώστε να εορτάσουμε με χαρά και προετοιμασμένοι ψυχικά και σωματικά την εορτή της Κοιμή­σεως της Παναγίας μας, το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως συνήθως την αποκαλούμε.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ από καρδίας και εν ευγνωμοσύνη πολλή τους δύο Σεβασμιωτάτους και πολυσεβά­στους Αδελφούς Αρχιερείς, οι οποίοι ελάμ­πρυ­ναν με τη σεπτή παρουσία τους την πανήγυρή μας, τον Σεβασμιώ­τατο Μητροπολίτη Βρυούλων, πο­λιό ιεράρχη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, και τον Σε­βασμιώ­τατο Μητροπολίτη Τριπόλεως, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο οποίος και χοροστάτησε στον πανη­γυ­ρικό Εσπερινό.

Τους ευχαριστώ από καρδίας για τον κόπο και την αγάπη τους αλλά και για την τιμή να τους έχουμε σήμερα και αύριο συνεορτάζοντες και προεξάρχο­ντες στην πανήγυρη του ναού του πολιούχου μας αγίου Αντωνίου.