Βαρθολομαίος σε Αχρίδος Στέφανο: Δεν θα διαψεύσουμε την εμπιστοσύνη σας (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:33 ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

 

Πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις περιείχε η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, κατά το συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής, και τόνισε ότι “η Εκκλησία είναι το δώρο του Πανάγιου Πνεύματος στον κόσμο. Χωρίς την Εκκλησία δεν θα μπορούσε η πίστη στον Χριστό να ιδρυθεί στον κόσμο. Εκκλησία σημαίνει διαρκής και συνεχής Πεντηκοστή”.

Όπως τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, “λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε για τους εαυτούς μας, αλλά είναι ανάγκη να φανερωθεί η αλήθεια. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι μητέρα και τροφός κάθε τέκνου της. Δεν χρησιμοποιεί τις ευθύνες τις για επίδειξη και αυταρέσκεια. Θυσιάζεται, αγωνία, νουθετεί, προσεύχεται και συμμετέχει στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα των κατά τόπους Εκκλησιών”.

Και προσθέτει: “Το αποδεικνύει η ιστορία, το επιβεβαιώνει το σήμερα. Αλεξάνδρεια, Αντιόχειας, Ιεροσόλυμα, ακόμη και η Εκκλησία της Κύπρου, δεν θα υπήρχαν χωρίς την πρόνοια των Οικουμενικών Πατριαρχών. Δυστυχώς, η μεγαλοσύνη και η μέχρι αφέλειας αγαθότητα της Μήτρος ΕΚκλησίας, εκλαμβάνεται από τους ευεργετηθέντες ως αδιαφορία, αδυναμία και ανικανότητα”.

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, τόνισε ότι “είναι ώρα να αναθεωρήσετε την εκκλησιολογία της αυτάρκειας και της κακώς εννοούμενης εσωστρέφειας. Χρειάζεται σταθερότητα. Η ορολογία περί Σλαβόφωνης και Ελληνόφωνης Ορθοδοξίας -που κακώς προέκυψε- δεν αποτελεί δίλημμα. Μία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικρότητες. Γνωρίζετε καλύτερα από τον κάθε έναν, πόσο κόστος έχουν οι πεισματικές εμμονές”.

Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος να εμπιστευτεί την Μητέρα Εκκλησία, “να αναθέσετε τη μέριμνα και την πρόνοια σε αυτή. Εμείς έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε πρόθυμοι να ασχοληθούμε με τα καθ’ εμάς. Η πορεία σας από εδώ και στο εξής, εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά και επιλογές”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε ακόμη τον πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας για την παρουσία του στο Φανάρι.

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Αγαπούμε τους γείτονες ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου στην Βόρεια Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος εξέφρασε την συγκίνησή του για την ημέρα.
“Αυτό το σημερινό γεγονός για μας σημαίνει πολλά: εδώ, απ’ όπου αισθανθήκαμε την πρωτοβουλία και ακούσαμε την χαρμόσυνη κρίση για την έκκλητο προσφυγή μας, εδώ και λειτουργούμε και αποκατάσταση λαμβάνουμε και στην λειτουργική ενότητα με όλους εισερχόμαστε. Όχι σε οποιαδήποτε ημέρα ή εορτή της πίστεως, αλλά ακριβώς στην εορτή της Πεντηκοστής, όταν «ιδρύθηκε η Εκκλησία, από την άποψη ότι οι Απόστολοι έγιναν μέλη του Σώματος Χριστού»”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος, ανέφερε ότι η “ναι, εμείς είμαστε πατριώτες, όπως και όλοι οι γείτονες μας! Αγαπούμε και την χώρα στην οποία γεννηθήκαμε και ζούμε, όπως και τον λαό από τον οποίο προερχόμαστε και με τον οποίο ζούμε. Αλλά αγαπούμε και τους γείτονες μας! Αγαπούμε και τους γείτονες ιεράρχες του Θρόνου Σας, στην Βόρεια Ελλάδα. Περιμένουμε με αγάπη και ανυπομονησία την στιγμή που θα τους δούμε πρόσωπο προς πρόσωπο, θα τους αγκαλιάσουμε και θα συλλειτουργήσουμε μαζί τους. Αυτό κάποτε ήταν ένα όνειρο, σήμερα όμως είναι πραγματικότητα – κι Εσείς είστε ο Άγγελος φύλακας αυτής της πραγματικότητας.”

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος δεν υπάρχει χωρίς την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως πάντοτε γνώριζε, με αγάπη να βρίσκει τον δρόμο στις καρδιές των αδικημένων, πεφορτισμένων, πασχόντων, κουρασμένων από τις συνθήκες του χρόνου και της ιστορίας”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος τόνισε:

“Εσείς καλά γνωρίζετε τον πόθο της ιεραρχίας μας και του ορθόδοξου λαού μας και αυτό δεν το κρύβουμε ούτε από Σας, ούτε από τα μέλη της σεπτής ιεραρχίας της Εκκλησίας Σας και του πιστού λαού Σας. Αλλά, ο Κύριος είναι ο μάρτυράς μας, ότι όση ελπίδα έχουμε, τόση και πλήρη εμπιστοσύνη έχουμε στην κρίση Σας, στην γνώμη Σας για το χρόνο στον οποίο πρέπει να γίνει η διευθέτηση αυτών των πραγμάτων. Σε Σας αφήνουμε την κρίση για τον χρόνο και παρακαλούμε, μην μας ξεχνάτε, αλλά βοηθήστε μας να προοδεύσουμε.

Σε Σας είναι η ευθύνη της Μητρός Εκκλησίας για το καλό και για την προκοπή της οικογένειας των Ορθοδόξων, σε Σας είναι τα προνόμια και τα δίκαια και εμείς δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο απ’ όσα έλαβαν οι άλλοι, ή με κάποιο τρόπο διαφορετικό από αυτόν με τον οποίο παραχωρήσατε τα άλλα αυτοκέφαλα της ιστορίας και του παρόντος.

Η υπόσχεσή μας είναι ότι ακούραστα θα εργαστούμε για την προκοπή μας και υπομονετικά θα περιμένουμε εκείνη την ευπρόσδεκτη στιγμή.

Ας ακουστεί περίτρανα, με την φωνή της Μητρός Εκκλησίας, η είδηση για το σημερινό γεγονός της αποκαταστάσεως της λειτουργικής ενότητός μας με τον ορθόδοξο κόσμο, για την Πεντηκοστή αυτή, κατά την οποία, μετά από αιώνες, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος – ο πατέρας με τον υιό, ο αδελφός με τον αδελφό, ο συλλειτουργός με τον συλλείτουργο.

Ας διαρκέσει επί πολλά έτη η σημερινή χαρά! Ας είναι αιώνιος ο δεσμός μας με την Αγία Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως!”.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας.

Ο Πρωθυπουργός κ. Kovačevski εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, και αναφερόμενος στο συλλείτουργο έκανε λόγο για μεγάλη και ιστορική ημέρα. Όπως είπε, η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος πάντοτε ήταν κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως είπε ο Παναγιώτατος, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πατριαρχίας του δέχθηκε στο Φανάρι Προέδρους και Πρωθυπουργούς του Κράτους της Βορείου Μακεδονίας, οι οποίοι τον προσεκάλεσαν να επισκεφθεί την χώρα τους. “Και πάντοτε τους έλεγα ότι δεν μπορώ να πραγματοποιήσω αυτή την επίσκεψη εάν δεν επέλθει προηγουμένως η κοινωνία μεταξύ υμών και ημών. Και ιδού ο Θεός μας ευλόγησε να έχουμε αυτή την κοινωνία, να κοινωνήσουμε σήμερα από το αυτό Ποτήριον της ζωής, και όλα τα άλλα θα έλθουν ευλογημένα και με υπομονή και με εμπιστοσύνη όπως είπα προηγουμένως”, πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχές του και έδωσε την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς ολόκληρο τον ευσεβή λαό της Βορείου Μακεδονίας.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο