Βαρθολομαίος: Εμείς βαδίζουμε με τους κανόνες της Εκκλησίας, η άλλη πλευρά προχωρά με τα όπλα (ΒΙΝΤΕΟ) (upd)

Το πρωί της Τετάρτης, 13 Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Συμεών και Άννης Ταλλίν, όπου τελέστηκε Δοξολογία για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκε η Αυτονομία στην Εκκλησία της Εσθονίας από τον Οικουμενικό Θρόνο καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εκκλησία της Εσθονίας από την Εκκλησία της Ρωσίας.

«Η Κωνσταντινούπολη ανταποκρίθηκε πρόθυμα δίνοντας στην Εκκλησία της Εσθονίας την αυτονομία της, πράγμα το οποίο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός.

«Μήπως το ίδιο δεν συνέβη και πριν λίγα χρόνια όταν η Κωνσταντινούπολη έδωσε την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία;» αναρωτήθηκε εύλογα ο Οικουμενικός.

«Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τις πράξεις της Εκκλησίας και η άλλη πλευρά  προχωρεί με όπλα, απειλές και καταστρατήγηση των ιερών κανόνων και της τάξης της ορθοδόξου εκκλησίας», τόνισε.

Παρατίθεται η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκε η Αυτονομία στην Εκκλησία της Εσθονίας από τον Οικουμενικό Θρόνο:

«Αυτές τις ημέρες συμπανηγυρίζουμε και συνεορτάζουμε μαζί σας, με την αυτόνομον αποστολικήν ορθόδοξον Εκκλησία της Εσθονίας, τα εκατό χρόνια της αυτονομίας της.

Καθώς είχε χρέος η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως πρόθυμα αποκρίθηκε στις εκκλήσεις, τις παρακλήσεις, και της πολιτείας και της Εκκλησίας του λαού του Θεού εδώ και σας έδωσε το 1923 το καθεστώς της αυτονομίας.

Η Εκκλησία της Ρωσίας αυτό το καθεστώς που σας έδωσε ο Οικουμενικός Θρόνος θέλησε να το καταργήσει με την ισχύ των όπλων. Περάσατε πολύ δύσκολα χρόνια. Δώσατε μάρτυρες, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πλάτωνα.

Έως ώσπου ο Θεός θέλησε να καταρρεύσει ο άθεος κομμουνισμός και να αποκτήσει και η Εσθονία την εθνική της ανεξαρτησία. Τότε, και πάλι, Εκκλησία και πολιτεία της χώρας αυτής απευθύνθηκε στη Μητέρα Εκκλησία και ζήτησε την ανασύσταση της αυτονομίας.

Και πάλι η Κωνσταντινούπολη ανταποκρίθηκε πρόθυμα και αυτή η άσκηση των κανονικών της δικαιωμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας. Μήπως το ίδιο δεν συνέβη και πριν λίγα χρόνια όταν η Κωνσταντινούπολη έδωσε την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία;

Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τις πράξεις της Εκκλησίας και η άλλη πλευρά  προχωρεί με όπλα, απειλές και καταστρατήγηση των ιερών κανόνων και της τάξης της ορθοδόξου Εκκλησίας.»

Βαρθολομαίος: Σας προτρέπω να είστε ενωμένοι και να υπακούτε και να σέβεστε τον προκαθήμενο της εκκλησίας σας

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον Μητροπολίτη Ταλίννης και Πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο:

«Εσείς εδώ Άγιε Εσθονίας αυτά τα 24 χρόνια που είστε επικεφαλής της αυτονόμου εκκλησίας πράξατε με τους συνεργάτες σας πάρα πολλά. Αναδιοργανώσατε την εκκλησίας της Εσθονίας, δημιουργήσατε θεολογική σχολή, καλλιεργήσατε πολύ καλές σχέσεις με το κράτος και τις άλλες χριστιανικές εδώ παρουσίες ώστε να δοξάζουμε τον Θεό διά ης ιεραρχικής διακονίας σας και να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το τίμιο πρόσωπό σας.

Κάθε φορά που έρχομαι στην Εσθονία, και ήρθα αρκετές φορές, βλέπω τη διαρκή αύξηση και πρόοδο της εκκλησίας σας. Η Μητέρα εκκλησία είναι περήφανη για σας. Βλέπουμε εκ των υστέρων ότι όλες οι ληφθείσες  κανονικές αποφάσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ορθές και καρποφορούν εις δόξα Θεού.

Ευχαριστούμε το εσθονικό κράτος τον κύριο πρόεδρο και την κυρία πρωθυπουργό για τη διαρκή προστασία τους για την αυτόνομο ορθόδοξη εκκλησιά μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Η Αυτόνομος εκκλησία εδώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Εσθονίας και απολαμβάνει κύρους και σεβασμού», πρόσθεσε.

«Σας προτρέπω να είστε ενωμένοι και να υπακούτε και να σέβεστε τον προκαθήμενο της εκκλησίας σας, τον ποιμενάρχη σας. Έχει ωραία σχέδια για το μέλλον της Εκκλησίας στην δεύτερη Εκατονταετηρίδα, για τη ζωή και προσφορά της και ευχόμεθα να τον αξιώσει ο Θεός να εκπληρώσει τα σχέδια του, να έχει υγεία και μακροημέρευση μαζί με τους συνεργάτες του», κατέληξε στην ομιλία του.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη:

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου