Βαρθολομαίος: Δεν είμεθα εξουσιασταί και κυρίαρχοι, αλλά “ιερείς” και “φύλακες” της δημιουργίας

Η προστασία του περιβάλλοντος και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την Ελληνική πολιτεία, αλλά και τους πολίτες, για να διαφυλαχθεί το φυσικό κάλλος της χώρας μας, που «πληγώθηκε» βαθύτατα (και) από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, ήταν το τεράστιας σημασίας θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η ημερίδα είχε θέμα, “Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου” και «πέρασε» πολλά μηνύματα ανησυχίας, σε όσους και όσες την παρακολούθησαν.

Να σημειωθεί ότι η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Α.Θ.Π. και διοργανώθηκε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνδιοργάνωση με Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολεως, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, τους Δήμους Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τα Φροντιστήρια Βιωσιμότητας Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών, Νοτίου Πηλίου, Πύργου και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και τους Φίλους της Φύσης Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Γιαννόπουλος : «Είναι γνωστός σε όλους πια, ο πολυεπίπεδος φιλοπεριβαλλοντικός αγώνας του Πατριάρχη για πάνω από 30 χρόνια»

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Θα ήθελα, με την ιδιότητα του θεσμικού εκπροσώπου των Ηλείων, αλλά και με την ιδιότητα του απλού πολίτη, να εκφράσω τη μεγάλη χαρά μου για την επίσημη επίσκεψη σας στην Ηλεία Παναγιότατε, αλλά και για την παρουσία σας στη σημερινή ημερίδα που αφορά το περιβάλλον και το σπουδαίο έργο του Πατριαρχείου – και εσάς προσωπικά – για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι γνωστός σε όλους πια, ο πολυεπίπεδος φιλοπεριβαλλοντικός σας αγώνας για πάνω από 30 χρόνια.

Αναδείξατε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής και προστασίας του περιβάλλοντος με τα ετήσια μηνύματά μας, και συνδέσατε την προσπάθεια σωτηρίας του περιβάλλοντος με την προσπάθεια σωτηρίας της ανθρώπινης ψυχής, ευαισθητοποιώντας τους πιστούς στα οικολογικά ζητήματα.

To πιο σημαντικό όμως επίτευγμα θεωρώ πως είναι, ότι πετύχατε με τη δραστηριότητά σας να αντιστρέψετε την αρνητική εικόνα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κάποιοι ιστορικοί στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι οποίοι υποστήριζαν ούτε λίγο ούτε πολύ πως, ο Χριστιανισμός είναι υπεύθυνος για την οικολογική κρίση.

Χρωστάμε λοιπόν σ’ εσάς Παναγιότε, το ότι «έχετε καταφέρει, περισσότερο από κάθε άλλο θρησκευτικό ηγέτη από οποιαδήποτε πίστη, να έχετε κρατήσει ανοιχτή αυτή την πνευματική διάσταση του περιβαλλοντισμού», όπως εύστοχα έγραψε το αμερικανικό περιοδικό TIME το 2008, όταν σας συμπεριέλαβε στους 100 πιο επιδραστικούς ηγέτες παγκοσμίως.
Η σημερινή ημερίδα έρχεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό διάστημα, διότι η
Κλιματική Αλλαγή/Κλιματική Κρίση είναι υπαρκτή και οι επιπτώσεις ήδη έντονα αντιληπτές, ειδικά στη ζώνη της Μεσογείου και στα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία.
Εμείς εδώ στην Ηλεία ήδη βιώνουμε έντονα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Ηλεία είναι ο Νομός που έχει βιώσει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες τον Αύγουστο του 2007, όταν δεκάδες συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο από την πύρινη λαίλαπα στο νότιο τμήμα της. Αυτός ο πύρινος εφιάλτης, που ακόμα μας στοιχειώνει, και ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, μαζί με τις ανθρώπινες ζωές που μας στέρησε, προκάλεσε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, καίγοντας όλη τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας. Χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια και πολλές δράσεις για να αποκατασταθεί ως έναν βαθμό το φυσικό περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και με γνώμονα την προστασία του θεϊκού δώρου της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, έχει κάνει συστηματική δουλειά σε αυτήν την τετραετία για να θωρακίσει το φυσικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η φύση εκδικείται όταν την πειράζουμε εμείς»

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στην ομιλία του, μίλησε για τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηλείας που την φέρνουν στις πιο σεισμόπληκτες, πλημμυρόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές υπογραμμίζοντας ότι «η φύση εκδικείται όταν την πειράζουμε εμείς».

Αναφέρθηκε με παραδείγματα στον μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης του πλανήτη, λόγω του οικονομικού μοντέλου του Δυτικού κόσμου, συμπληρώνοντας ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας ώστε «το μόνο κέδρος για όλους να είναι η ζωή και η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για τις επόμενες γενιές ώστε να παραδώσουμε αυτόν τον πλανήτη όπως τον παραλάβαμε. Πρέπει να γίνει μια επανάσταση συνείδησης, να αντιληφθούμε ότι το περιβάλλον είναι ότι μας περιβάλλει και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αν δεν το προστατέψουμε απειλούμε την ίδια μας τη ζωή», υπογραμμίζοντας ότι: «Η μόνη φιλοσοφία που αντιστέκεται στην αδικία του ισχυρού είναι ο Χριστιανισμός.

Αναφερόμενος στην περιοχή, μίλησε για την περιβαλλοντική «βόμβα» που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή από το παρελθόν, το Ποτόκι, τονίζοντας ότι γίνονται συστηματικές και μελετημένες δράσεις για την οριστική λύση του προβλήματος. Επίσης ενημέρωσε για την προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Πύργου με το ΕΜΠ για την έγκαιρη πρόγνωση πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Αλφειό, την σύμβαση με την ΠΔΕ για το ενδεχόμενο επαναπλημμυρισμού της λίμνης Μουριάς, όπως και μέσω της ΠΔΕ προωθείται μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία για την ανακύκλωση.

Απευθυνόμενος στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη δήλωσε: «Θεωρώ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι από τους πιο φερέγγυους και κατάλληλους θεσμούς να καθοδηγήσει την ανθρώπινη σκέψη στη λογική της συμβίωσης με το υπόλοιπο σύμπαν. Ο Παναγιώτατος, ένα φωτισμένο μυαλό, εκπέμπει φως για την οργάνωση της κοινωνίας μέσω των μηνυμάτων και των ενεργειών Του. Έχει διαρκώς μια έντονη ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας ανεξαρτήτου γεωγραφικής αναφοράς».

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρώτο ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού»

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος παρευρέθηκε στην Ημερίδα «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που διεξήχθη σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό κέντρο Π.Ε. Ηλείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος εκφώνησε ομιλία στην Ημερίδα «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου», λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρώτον μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και των Ομολογιών, ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού.

Διαβάστε ολόκληρο τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη εδώ: “Βαρθολομαίος: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρώτο ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού”

“Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως, επειδή η διάδρασις αυτή εμπνέεται από τας πολλάς πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη από του έτους 1989, εις τον τομέα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δράσεις, αι οποίαι συνδυάζονται με τον τονισμόν των κοινωνικών επιπτώσεων της οικολογικής κρίσεως και την θέσιν ότι ο αγών δια την προστασίαν του ανθρωπίνου προσώπου και του «οίκου» του, του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, είναι αδιαίρετος”, αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αρχή της ομιλίας του.

Επίσης, προσθέτει ότι “η σύγχρονος οικολογική κρίσις είναι κρίσις του ιδίου του ανθρώπου, της ελευθερίας του, του πολιτισμού του, της θρησκείας και των ιδεολογιών του” και ότι “πρόκεται περί πνευματικής κρίσεως, η οποία απαιτεί αντιμετώπισιν εις το επίπεδον του πνεύματος, της νοοτροπίας, των αξιών”. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, πρέπει “να μεταβώμεν από το έχειν εις το είναι, από την κτητικήν εις την μετοχικήν σχέσιν με τον κόσμον”.

Τονίζει ότι η “ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι νίκη εναντίον όλων των δυνάμεων” που “συμβάλλουν ιδεολογικώς” και εμπράκτως στην καταστροφή της φύσης και την διατάραξη των ανθρωπίνων σχέσεων, δυνάμεων, “όπως ο ατομοκεντρισμός, η πλεονεξία, ο καταναλωτισμός, η αδιαφορία δια τον πλησίον, η αλαζονία της γνώσεως”.

“Η πρότασις της Μεγάλης Εκκλησίας είναι να συνειδητοποιήσωμεν ότι δεν είμεθα εξουσιασταί και κυρίαρχοι, αλλά «ιερείς» και «φύλακες» της δημιουργίας, ότι οφείλομεν να εκφράζωμεν απέναντι εις την δημιουργίαν το ευχαριστιακόν και το ασκητικόν ήθος της Ορθοδοξίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Είμεθα υπερήφανοι δια το γεγονός ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, πρώτον μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και των Ομολογιών, ανέδειξε το οικολογικόν μήνυμα του Χριστιανισμού και παρουσίασε την εκκλησιαστικήν ζωήν ως «εφηρμοσμένην οικολογίαν»”, προσθέτει.

Στο τέλος της Ημερίδας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον εξωτερικό χώρο της Π.Ε. Ηλείας συμβολικά μια ελιά και άφησε στον ουρανό ένα λευκό περιστέρι.

Πηγή: patrisnews.com