Τρισαρχιερατικός Εσπερινός των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας

Tη Δευτέρα 28 Ιουνίου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας τελέστηκε με λαμπρότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του και ιδρυτού της Εκκλησίας των Βεροιέων.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος και ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους.

Στην διάρκεια του Εσπερινού τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αποστόλου των Εθνών Παύλου που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μητρόπολη μας.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό «4Ε» καθώς και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων κατά την προσφώνηση του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εορτή χαρμόσυνος επέλαμψε τοις πέρασι σήμερον, η πάνσεπτος μνήμη των σοφωτάτων Αποστό­λων και κορυφαίων Παύλου και Πέτρου».

Εάν η μνήμη των πρωτοκορυφαί­ων αποστόλων συνιστά εορτή χαρ­μόσυνο, η οποία «επιλάμπει τοις πέρασι», είναι βέβαιο ότι η παμ­φαής μνήμη τους καταυγάζει ιδιαι­τέρως την πόλη μας, τη μακεδο­νική Βέροια, στην οποία το πρώτον ακούσθηκε το κήρυγμα του Ευαγ­γελίου, ακούσθηκε το «ουκ ένι Ιου­δαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δού­λος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γαρ υμείς εις εστε εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3.28) από τον απόστολο των Εθνών, τον ου­ρανοβάμονα απόστολο Παύλο.

Καταυγάζει και τον υπέρλαμπρο αυτό ναό, τον οποίο ανήγειρε η ευσέβεια των παλαιών Βεροιέων ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύ­νης προς τους πολλά κοπιάσαντας για το Ευαγγέλιο του Χριστού πρωτοκορυφαίους αποστόλους, και, ιδιαιτέρως, για τον δικό τους διδά­σκαλο και ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας, τον απόστολο Παύ­λο, ο οποίος μετά από πολλούς αιώνες σκότους και σιγής, ανακαι­νίσθηκε και αποδόθηκε πριν από πέντε χρόνια και πάλι στη θεία λα­τρεία, για να ακούονται και απόψε πανηγυρικά από τους καλλίφω­νους χορούς των ιεροψαλτών μας οι ύμνοι της εορτής των κορυ­φαίων αποστόλων.

Καταυγάζει όμως και τις ψυχές όλων των ευλαβών πιστών, οι οποίοι έσπευσαν για να τιμήσουν τη μεγάλη εορτή των πρωτο­κορυ­φαίων αποστόλων και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία τους.

Δοξάζουμε τον Θεό, διότι μας αξιώνει να πανηγυρίσουμε την ευκλεή μνήμη των αγίων ενδόξων αποστόλων Παύλου και Πέτρου, εδώ στην Παλαιά Μητρόπολη της Βεροίας, με την παρουσία περισσο­τέρων πιστών από ο,τι τον περα­σμένο χρόνο, τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά μέτρα για την προ­στα­σία όλων μας από την πανδη­μία, έχοντας ως συνεορταστές και συμπανηγυριστές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατε­ρίνης κ. Γεώργιο, οι οποίοι λαμπρύ­νουν με την παρουσία τους τη μεγάλη εορτή των πρωτο­κο­ρυφαίων αποστό­λων, την οποία ιδιαιτέρως τιμά η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναού­σης και Καμπανίας, και η πόλη της Βεροίας, ως την εορτή του ιδρυτού της και καθηγεμόνος της εις την εν Χριστώ πίστη, μεγίστου εν απο­στόλοις αποστόλου Παύλου.

Σας ευχαριστώ από καρδίας θερ­μο­τατα, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αδελ­φοί, για την ευγενή ανταπό­κρισή σας στην ταπεινή προσ­κλη­ση της ελαχιστότητός μου και την τιμητική παρουσία σας στις λατρευτικές εκδηλώσεις με τις οποίες ολοκληρώνονται τα ΚΖ´ Παύλεια, ιδιαιτέ­ρως όμως ευχαριστώ τον Σεβα­σμιώ­τατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο, ο οποίος πάντοτε και με πολλή αγάπη συμμετέχει σε πανη­γύρεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως και ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Εσπερινό και τον παρακαλώ να λάβει τον λόγο και να μας μεταφέρει τις ευχές και τις ευλογίες του αποστόλου Παύλου, αλλά και ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου τις ευχές του Μακαριωτάτου και της Συνόδου.