Τριήμερος εορτασμός για την αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας στη Λέρο (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Η Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας, θέλοντας να προσδώσει την μεγίστη και σπουδαία για την τοπική Εκκλησία τιμή της Αγιοκατάταξης της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, Εφόρου και Προστάτου της Νήσου Λέρου, διοργανώνει τριήμερο εορτασμών στη Λέρο, με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» Λέρου, από τους Μητροπολίτες Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, που εκπροσωπεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Σύμης κ. Χρυσοστόμου, Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, και τους Επισκόπους Ολύμπου κ. Κυρίλλου και Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, στον λιμένα της Αγίας Μαρίνης Λέρου έγινε θερμή υποδοχή των Αρχιερέων και Καθηγουμένων Ιερών Μονών Δωδεκανήσου, του Επάρχου Μ. Μουσελή, του Αστυνομικού Διευθυντού της Β΄ Δ/νσης Δωδεκανήσου Ταξιάρχου Μ. Καζαμία, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Καλύμνου π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου και άλλων προσκεκλημένων.

Στις 16:00 της ίδιας μέρα, τέλεστηκε Ιερά Παράκληση της Οσίας Γαβριηλίας μπροστά στον τάφο της στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας κ. Παισίου, μαζί με τον Ιερό Κλήρο της Νήσου.

Στις 18:00 κατέφθασαν οι επίσημοι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου. Επίσης, κατέφθασε ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, και οι λοιποί Αρχιερείς. Αναγνώστηκε από τον Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο η Πράξη Αγιοκατάταξης της Γαβριηλίας. Εν συνεχεία, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό.

Την Αρχιερατική Χοροστασία – Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου. Ο Επισκοπής Στρατονικείας κ. Στέφανος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου π. Νικοδήμου Φωκά προς τον Μητροπολίτη Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας κ. Παΐσιο για τη βιοτή της Οσίας Γαβριηλίας.

Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της Αγίας Κάρας, των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας της Οσίας Γαβριηλίας.