Τριάντα ευρωβουλευτές ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τριάντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Εύα Καϊλή, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο της Ελλάδας, ενόψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν διακομματικά να ασκήσουν πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο, εκκινώντας τις απαραίτητες διαδικασίες, με πρώτη ενέργειά τους την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Μπόρις Τζόνσον. Στην επιστολή τους αυτή υπογραμμίζουν ότι μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης θα δώσει ένα μήνυμα καλής θέλησης προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιβεβαιώσει τις θερμές σχέσεις Ευρώπης – Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει των καταληκτικών συνομιλιών για το Brexit.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών, που λάβει δημοσιότητα και στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, συνέπεσε χρονικά και με αντίστοιχη επιστολή 18 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, που ζητούσαν από τον Βρετανό Πρωθυπουργό να σεβαστεί το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων για επαναπατρισμό των μαρμάρων που εκλάπησαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής.