Τους νεκρούς της τραγωδίας του Μπάμπιν Γιαρ τίμησε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την τραγωδία του Μπάμπιν Γιαρ πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Κίεβο με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και πλήθους εκπροσώπων ξένων κρατών, θρησκευτικών ηγετών, και απλών Ουκρανών, οι οποίοι ήρθαν προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη περισσότερων από 100.000 χιλιάδων Εβραίων, Ρομά, Ουκρανών και ατόμων άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν σε εκείνο το σημείο.

Μόνο στις 29 – 30 Σεπτεμβρίου 1941 στο Μπάντιν Γιαρ εκτελέστηκαν 34.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων ακόμα και νεογέννητα παιδιά. Πρόκειται για μια από τις πιο φρικτές τραγωδίες της ανθρώπινης ιστορίας.

«Όσο υπάρχει η μνήμη για τα απάνθρωπα εγκλήματα, τόσο υπάρχει η ελπίδα ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν στην ανθρώπινη ιστορία» είπε χθες, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης στο Κίεβο ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ.

«Σήμερα τιμούμε τα θύματα της καταστροφικής αμαρτίας, εξαιτίας της οποίας έρεαν ποτάμια αίματος στο Μπάμπιν Γιαρ. Αυτή η τραγωδία έγινε επίπονο μάθημα για όλη την ανθρωπότητα.

Ένα μάθημα από το οποίο μπορούμε και οφείλουμε να βγάλουμε σοβαρά συμπεράσματα για την πορεία μας στο μέλλον. Για το αν έχουμε κάνει τα πάντα ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ώστε τέτοιες τραγωδίες όπως του Μπάμπιν Γιαρ να επαναληφθούν στο μέλλον;», αναρωτήθηκε ο Επίσκοπος Κομάνων στο μήνυμα που δημοσιοποίησε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Και συνέχισε:

«Θέτοντας στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα, εμείς σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είμαστε κοντά στην συνειδητοποίηση του ότι είναι απαραίτητη η ειλικρινή και αποφασιστική ενότητα της κοινωνίας πάνω στις αρχές του καλού και του αλληλοσεβασμού, έχοντας τη μνήμη για τις απάνθρωπες τραγωδίες του παρελθόντος ώστε ούτε εμείς ούτε οι επόμενες γενιές να είναι αναγκασμένες να χτίζουν νέα τείχη δακρύων και να τιμούν τα θύματα από νέες τραγωδίες”, καταλήγει στο μήνυμα του ο Επίσκοπος Μιχάηλ.