Τους λόγους παραίτησής του εξηγεί σε επιστολή του ο Μητροπολίτης Φλωρίνης

“Το γήρας μου στερεί τις απαραίτητες δυνάμεις για την επιτέλεση των πολυποίκιλων αρχιερατικών μου καθηκόντων”, αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η απόφασή του αυτή δεν ήλθε μετά από κάποια εξωτερική βία ή επίδραση, ενώ εκτιμά ότι θα “διευκολύνει την εύρυθμη και αρτιότερη λειτουργία της Μητρόπολης Φλωρίνης, την οποία αγάπησα και διακόνησα περισσότερα από 50 χρόνια”.

Προσθέτει δε ότι παραδίδει τη σκυτάλη της διαποίμανσης της ιστορικής αυτής Μητρόπολης στον διάδοχό του που θα εκλεγεί και για τον οποίο εύχεται να “κοσμείται με άπαντα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος”.

Διαβάστε την επιστολή παραίτησης του Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου

Προς
Την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος
Αθήνας

Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι άγιοι συνοδικοί Σύνεδροι,

έχων πλήρη συνείδησιν και σώας τας φρένας, διακατεχόμενος δε υπό φόβου Θεού και βαθείας επιγνώσεως της ποιμαντικής ευθύνης, ην επωμίσθην κατά την ημέραν της εις επίσκοπον χειροτονίας μου, απευθύνομαι προς Υμάς, την Ανωτάτην Διοικητικήν Αρχήν μου, διά να υποβάλω την παραίτησίν μου εκ των ευθυνοφόρων υψηλών αρχιερατικών καθηκόντων μου.

Η απόφασίς μου αύτη ελήφθη ουχί εκ τινος εξωτερικής βίας η επιδράσεως, αλλά εξαιτίας του γήρατος, το οποίον ημέραν καθ’ ημέραν μου στερεί τας απαραιτήτους διά την επιτέλεσιν των πολυποικίλων αρχιερατικών καθηκόντων μου δυνάμεις.

Κατόπιν, λοιπόν, πολυμήνου εμπόνου προσευχής, προβαίνω εις την συνειδητήν, εκουσίαν και αβίαστον υποβολήν της παραιτήσεώς μου προς το ιερόν Σώμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με ημερομηνίαν ισχύος την 1ην Οκτωβρίου ε.ε. , και με την παράκλησιν όπως αύτη γίνη αποδεκτή. Φρονώ ότι η απόφασίς μου αύτη θα διευκολύνη την εύρυθμον και αρτιωτέραν λειτουργίαν της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, την οποίαν εξ όλης καρδίας ηγάπησα και θυσιαστικώς πλέον των πεντήκοντα ετών διηκόνησα – τριάκοντα τρία έτη ως ιερομόναχος και είκοσι τέσσερα σχεδόν έτη ως επίσκοπος.

Άλλωστε, έχω ακλόνητον την πεποίθησιν ότι είμεθα σκυταλοδρόμοι εν τη Εκκλησία και ότι ο εις παραδίδει την σκυτάλην εις τον έτερον, άπαντες «αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν».

Την σκυτάλην, λοιπόν, της διαποιμάνσεως της ιστορικής ταύτης Μητροπόλεως παραδίδω μετά συγκινήσεως εις τον εκλεχθησόμενον διάδοχόν μου, ο οποίος εύχομαι να κοσμείται με άπαντα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Παρακαλώ δε αδελφικώς την Ιεραρχίαν όπως κατά τας επικειμένας Αρχιερατικάς εκλογάς διά την πλήρωσιν της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης επιβλέψη και επί τους διακονούντας θυσιαστικώς εν αυτή αξίους Αρχιμανδρίτας, τους ημετέρους συνεργάτας.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω τας θερμοτέρας ευχαριστίας μου προς Υμάς, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε, τον συνετόν και διακριτικόν Πρωθιεράρχην της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και προς άπαντα τα σεπτά μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά την αρίστην, φιλάδελφον συνεργασίαν και συμπόρευσιν κατά το διαρρεύσαν διάστημα της αρχιερατικής μου διακονίας και να εκζητήσω εκ πάντων συγχώρησιν διά τυχόν σφάλματά μου.

Μνημονεύω ευγνωμόνως του μακαριστού προκατόχου μου κυρού Αυγουστίνου, του και πνευματικού μου πατρός, ως και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, διά τας πολλάς των ευεργεσίας προς το ταπεινόν πρόσωπόν μου.

Παρακαλώ, Μακαριώτατε και άγιοι Συνοδικοί, ευλογήσατε την έξοδόν μου εκ της ενεργού διακονίας μου εν τη Εκκλησία, ως και την είσοδον μου εις την προετοιμασίαν διά την Ουράνιον Πατρίδα.

Η ευγνωμοσύνη μου προς Υμάς έσται διαρκής.

Εις δε τον Κύριόν μου, τον Οποίον παιδιόθεν ηράσθην και ολοκαρδίως διηκόνησα, η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας. Αμήν.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ