Τον ρόλο της Gazprom στην… «αναγέννηση της πίστης» εξήρε ο Πατριάρχης Μόσχας

Του Κώστα Ονισένκο

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η αναγέννηση της Ρωσίας συνοδεύτηκε από την αναγέννηση της πίστης (…) Και η Gazprom έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και παίζε μέχρι τώρα, και γενικά ο τομέας της ενέργειας», δήλωσε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ενώπιον της διοίκησης του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom.

«Η πνευματική αναγέννηση, βέβαια, έγινε μια από τις νίκες, τις οποίες είχε τότε (σ.σ. τη δεκαετία του ΄90) ο λαός μας, ξεπερνώντας τα προβλήματα διαβίωσης και μπαίνοντας στις νέες συνθήκες ζωής του κράτους μας.

Και βέβαια σε αυτή την κίνηση προς τα εμπρός, στην ανάπτυξη της οικονομίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο, ίσως καθοριστικό, η Gazprom, η βιομηχανία του φυσικού αερίου, ο ενεργειακός μας τομέας.

Αν, ίσως, δεν υπήρχε αυτό το πρωταρχικό κεφάλαιο, που τοποθετήθηκε από τον Θεό στα έγκατα της γης μας, σύμφωνα με τη Θεία πρόνοια, τότε, από πού θα προέρχονταν τα υλικά αγαθά, τα οποία ήταν απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομίας, των ενόπλων δυνάμεων, της ασφάλειας, και για τη διασφάλιση ενός συγκεκριμένου επιπέδου ζωής για τους ανθρώπους;», διερωτήθηκε ο Πατριάρχης Κύριλλος μετά τον αγιασμό ναού στην παραλιακή της Αγίας Πετρούπολης τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Αλεξέι Μίλλερ, επικεφαλής της Gazprom, ο οποίος -σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ- «συμμετείχε στην επισκευή του ναού». Ο Μίλλερ όπως και ο γενικός διευθυντής της «Gazprom invest» έλαβαν τιμητικές επιστολές από τον Ρώσο πατριάρχη.