Το τελευταίο αντίο στο Μακαριστό επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Μαπούτο τελέστηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Μοζαμβίκης κυρού Χρυσοστόμου, ο οποίος εκοιμήθη το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαίου.

Την κηδεία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, τοποτηρητής της Επισκοπής, ο οποίος τον αποχαιρέτησε και εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.

Εκ μέρους της ελληνικής Παροικίας, παρέστη ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μαπούτο κ. Γεράσιμος Μαρκέτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πενταετή παρουσία του μακαριστού Επισκόπου στην Μοζαμβίκη.

Η σορός του εκλιπόντος ιεράρχη θα μεταφερθεί στην Ελλάδα για να ταφεί.

Ο αείμνηστος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κυρός Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Καραγκούνης) γεννήθηκε στην Τιθορέα Φθιώτιδος το 1960.

Ήταν πτυχιούχος της επταταξίου Ιερατικής Σχολής Λαμίας, της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1986.

Υπηρέτησε ως Εφημέριος, Προϊστάμενος, Ιεροκήρυξ και Κατηχητής στις Ιερές Μητροπόλεις Φθιώτιδος και Περιστερίου. Απεσπάσθη το 2005 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και διορίσθηκε Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου “των σκλάβων” στην Τρίπολη της Λιβύης και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως.

Τον Νοέμβριο του 2008 διορίστηκε Προϊστάμενος στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου και Εφημέριος στην Θεοβάδιστον Ιερά και Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Το 2013 επανήλθε στην Λιβύη ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως.

Στις 26 Νοεμβρίου 2014, μετά από πρόταση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης, χειροτονηθείς υπό του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄, στις 6 Δεκεμβρίου 2014 στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καϊρου.

Στις 24 Νοεμβρίου 2015, μετά από πρόταση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος Μοζαμβίκης.