Το σχολείο της Πάρου που χτίστηκε χάρη στον Άγιο γέροντά της

Το νέο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στις Καμάρες ανεγέρθη σε χώρο που είχε παραχωρήσει παλιότερα η Μονή Λογγοβάρδας με πρωτοβουλία του τότε Ηγούμενου Φιλόθεου Ζερβάκου

Πολύτιμη αρωγός στο πλευρό της κοινωνίας στέκεται για άλλη μια φορά η Εκκλησία ανταποκρινόμενη στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη μόρφωση. Πρόσφατο παράδειγμα η ανέγερση στην περιοχή των Καμαρών, στην Πάρο, του νέου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου σε χώρο τον οποίο είχε παραχωρήσει κατά το παρελθόν η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας.

Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης παρουσία των εκπροσώπων της Πολιτείας και των τοπικών αρχών.

«Σας καλώ να αναλογιστούμε πόσο μεγαλύτερη σημασία και αξία αποκτά, ιδιαιτέρως για την περιοχή μας, η λειτουργία ενός ειδικού σχολείου το οποίο θα δίδει την δυνατότητα απασχόλησης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, των δεξιοτήτων και της γνώσης παιδιών με ιδιαιτερότητες, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα είχαν την δυνατότητα ή τον τρόπο για να αναπτύξουν» τονίζει ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Αναφερόμενος στη σημασία του ξεχωριστού αυτού γεγονότος υπενθυμίζει τη σχετική διδαχή του μεγάλου πατέρα της Εκκλησίας μας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: «Καλύτερα να έχης εις την χώραν σου σχολείον ελληνικόν παρά να έχης βρύσες και ποταμούς. Διότι η βρύσις ποτίζει το σώμα, το δε σχολείον ποτίζει την ψυχήν, το σχολείον ανοίγει τις εκκλησίες, το σχολείον ανοίγει τα μοναστήρια. Αν ίσως και δεν ήτανε τα σχολεία, που θα ήθελα εγώ να μάθω να σας διδάξω;»

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Ο Ιεράρχης εξηγεί και το πώς ελήφθη η απόφαση για την προσφορά αυτή εκ μέρους της Ι. Μονής Λογγοβάρδας αλλά και τα όσα συνδέονται με αυτή. «Μετά το πέρας της γερμανικής κατοχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή των Καμαρών της Πάρου εγκαταβιούσε μεγάλος αριθμός πολύτεκνων οικογενειών. Ο αριθμός των παιδιών της περιοχής είχε αυξηθεί σημαντικά. Η πνευματική σχέση των οικογενειών με την Ιερά Μονή Λογγοβάρδας και τους εγκαταβιούντες μοναχούς ήταν τότε πολύ ισχυρή» σημειώνει ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος και συνεχίζει: «Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και η Πολιτεία προσέφυγαν στη βοήθεια της Ιεράς Μονής για την οικοδόμηση ενός σχολείου. Λόγω και της παρουσίας στην Ιερά Μονή του π. Φιλοθέου Ζερβάκου, ο οποίος είχε υπάρξει δάσκαλος κατά το παρελθόν, η Ιερά Μονή ανταποκρίθηκε και παρεχώρησε τη χρήση χώρου για την ανέγερση του σχολείου.

Πράγματι, με τη συνδρομή των κατοίκων αλλά και των μοναχών της Ιεράς Μονής οικοδομήθηκε το σχολείο το οποίο λειτούργησε για πολλά χρόνια. Στην εξέλιξη του χρόνου η χρήση του κτιρίου δυστυχώς άλλαξε. Όμως, ο Θεός οικονόμησε στις μέρες μας το κτίριο, ενώ και ο χώρος ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή χρησιμοποιήθηκε και πάλι για την υλοποίηση του αρχικού σκοπού. Έτσι φθάσαμε να έχουμε σήμερα την λειτουργία του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου–Λυκείου Καμαρών Πάρου».

Το μοναστήρι της Λογγοβάρδας ασφαλώς και δεν θα είχε σήμερα την απήχηση και την εκτίμηση, με την οποία το περιβάλλουν οι ανά την χώρα ευσεβείς χριστιανοί, εάν δεν συνδεόταν με αυτό ο μακαριστός γέροντας, μια προσωπικότητα με μεγάλη πνευματική ακτινοβολία, για τον οποίον μας μιλά ο σεβασμιότατος κ. Καλλίνικος: «Ο αοίδιμος γέροντας υπήρξε κοσμημένος με πλήθος αρετών και πνεύματος Αγίου. Κατά γενική παραδοχή και ομολογία ήταν ιεροπρεπής, φιλακόλουθος ασκητικός, διορατικός, ιεραποστολικός, πατήρ διδακτικός, νηστευτής, φιλόστοργος και ελεήμων, ευρισκόμενος πάντα κοντά στους έχοντες οιανδήποτε ανάγκη βοηθείας και στηρίξεως. Ποικιλοτρόπως ο μακάριος γέροντας και η Ι. Μ. Λογγοβάρδας ευεργέτησαν τον λαό της Πάρου και των γύρω νησιών όχι μόνο πνευματικά αλλά και υλικά» τονίζει.

Κανείς δεν ξεχνά το θάρρος και την αυταπάρνησή του ενώπιον των Γερμανών

Ενθυμούμενος το έργο του Φιλόθεου Ζερβάκου, τονίζει: «Μια ξεχωριστή στιγμή που ιδιαιτέρως ο λαός της Πάρου δεν λησμονεί συνέβη τον Ιούλιο του 1944, όταν ο γέροντας με τη χάρη του Θεού κατάφερε παρεμβαίνοντας στον τότε Γερμανό διοικητή να χαριστεί η ζωή σε 125 νέους Παριανούς που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Επιδεικνύοντας θάρρος και αυταπάρνηση ζήτησε να συμπεριληφθεί και ο ίδιος μαζί με τους προς θανατική εκτέλεση νέους κάμπτοντας έτσι την σκληρότητα του Γερμανού διοικητή».

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ

Και συνεχίζει: «Θα μπορούσα να σας αναφέρω πλήθος πραγμάτων για τον γέροντα, τα οποία αφορούν το συγγραφικό, το πνευματικό, το φιλανθρωπικό του έργο και τόσα άλλα. Λαμβάνοντας υπόψη την όλη βιοτή του γέροντος αλλά και το αισθητήριο όπως και τις αφηγηματικές εμπειρίες του πιστού λαού, υπέβαλα προς την Ιερά Σύνοδο το υπ’ αριθμ. 255/92/8-5-2014 υπόμνημα, αιτούμενος την αγιοκατάταξη του μακαριστού αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Ζερβάκου, η οποία εγκρίθηκε ομοφώνως από την Ιερά Σύνοδο, ενώ αναμένεται και η επικύρωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Η Μητρόπολη Παροναξίας έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια ένα πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο, για το οποίο κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται και οικονομικά στοιχεία. Οπως εξηγεί ο σεβασμιότατος κ. Καλλίνικος: «Προσπαθούμε να ικανοποιούμε, στο μέτρο του δυνατού, όσα περισσότερα αιτήματα δεχόμαστε και αφορούν όλους τους τομείς. Εκτός από τις κατά καιρούς οικονομικές ενισχύσεις σε σχολεία είτε υπό την μορφή χρημάτων, είτε υπό την μορφή αναγκαίων ειδών, πάντα υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα σχολεία τέτοιας ειδικής στόχευσης όπως αυτό που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα στην Πάρο».

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”