Το σχολείο Oakleigh Grammar τίμησε τη 200η επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης

Με υπερηφάνεια οι μαθητές του Ελληνορθόδοξου σχολείου “Oakleigh Grammar” της Μελβούρνης συμμετείχαν ενεργά, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε, στις εκδηλώσεις για την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Την Κυριακή, 21 Μαρτίου, αντιπροσωπεία μαθητών, που αποτελούνταν από τους Αρχηγούς του μαθητικού σώματος, παραβρέθηκε στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, στο προάστιο South Melbourne, συνοδεία των καθηγητών τους. Οι μαθητές, κρατώντας τις σημαίες της Ελλάδας και της Αυστραλίας, με σεβασμό παρακολούθησαν τη Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση για την ιστορική επέτειο, όπου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Μνημείο Ηρώων της Αυστραλίας (Shrine of Remembrance) στην πόλη της Μελβούρνης, όπου απότισαν φόρο τιμής στους Ήρωες της Επανάστασης του ’21, οι οποίοι πριν από 200 χρόνια θυσίασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Ελλάδα. Κοντά στους μαθητές ήταν ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Mark Robertson, και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Χρήστος Δαματόπουλος. Αν και ο καιρός ήταν βροχερός, οι μαθητές του σχολείου “Oakleigh Grammar” τίμησαν την Εθνική Επέτειο σηκώνοντας ψηλά τις σημαίες των δυο πατρίδων τους και τραγουδώντας με υπερηφάνεια τους Εθνικούς Ύμνους της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Την Τρίτη, 23 Μαρτίου, το σχολείο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Καλαμάτας “23 Μαρτίου”, η οποία διοργανώθηκε για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης της Καλαμάτας, τιμώντας τις ηρωίδες και τους ήρωες του ’21 που πολέμησαν με αυτοθυσία για τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Ανήμερα της εθνικής εορτής, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, αντιπροσωπείες μαθητών βρέθηκαν σε διαφορετικές εκδηλώσεις, για να τιμήσουν με σεβασμό τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Συγκεκριμένα, οι Αρχηγοί του μαθητικού σώματος παραβρέθηκαν στην έπαρση της Ελληνικής σημαίας που έλαβε χώρα στην πλατεία Federation, στην καρδιά της πόλης της Μελβούρνης. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού Βικτωρίας, η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης “Ο Λευκός Πύργος” και η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης. Η μαθήτρια Ευαγγελία Αθανασάκη απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του σχολείου, τονίζοντας ότι ως Ελληνίδα τρίτης γενιάς στην Αυστραλία νιώθει υπερήφανη για την καταγωγή της και για το γεγονός ότι μετά από 200 χρονιά τιμά τους Έλληνες προγόνους μας. Η εκδήλωση έληξε με τους μαθητές να τραγουδάνε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Μια δεύτερη αντιπροσωπεία μαθητών παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων του προάστιο Oakleigh.

Οι μαθητές με υπερηφάνεια και κρατώντας ψηλά τις σημαίες, απότισαν φόρο τιμής στους ήρωες του ’21. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε και η μαθητική χορωδία του σχολείου, τα μέλη της οποίας έψαλαν και έκαναν τους ενορίτες να δακρύσουν από συγκίνηση.

Τέλος, ανήμερα της εθνικής εορτής μας, αντιπροσωπεία μαθητών έδωσε το “παρών” στην επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ. Στη συνέχεια, οι μαθητές παραβρέθηκαν σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα RSL στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο, ενώ συμμετείχαν και στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της Αυστραλίας (Shrine of Remembrance). Η μαθήτρια Θεώνη Σταθοπούλου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του σχολείου “Oakleigh Grammar”.

Η συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεων έκλεισε με τους μαθητές να παραβρίσκονται στην τελετή Επιμνημόσυνης Δέησης, τιμώντας τη 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Αποστράτων Εφέδρων Εν Αυστραλία. Οι Αρχηγοί του μαθητικού σώματος, Αλέξανδρος Λόγκαν και Ευαγγελία Αθανασάκη, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο που βρίσκεται στο Μοναστήρι του Άξιον Εστί εκ μέρους όλης της σχολικής κοινότητας του “Oakleigh Grammar”.

Η σχολική εορτή με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, όπου μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου του σχολείου “Oakleigh Grammar” συμμετείχαν με χαρά και υπερηφάνεια. Η γιορτή διοργανώνεται ετησίως από το Τμήμα Γλωσσών του σχολείου και τους υπεύθυνους καθηγητές. Η εορταστική εκδήλωση άνοιξε εφέτος με την ομάδα των τυμπανιστών να συνοδεύει τους επίσημους προσκεκλημένους στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου. Οι μαθητές τραγούδησαν με καμάρι τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αυστραλίας και στη συνέχεια η Βυζαντινή χορωδία του σχολείου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Κώστα Δαματόπουλου, έψαλε εορταστικούς ύμνους.

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και περιλάμβανε τραγούδια, ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς. Την παράσταση έκλεψαν οι μικροί μαθητές της Προδημοτικής, οι οποίοι τραγούδησαν με ζωηρές φωνές το τραγούδι “Φεγγαράκι μου λαμπρό”, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο οποίος μίλησε στους μικρούς μαθητές με μεγάλη συγκίνηση για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου της Βικτώριας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης. Τη Διοικούσα Επιτροπή του σχολείου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Δαματόπουλος, η Γραμματέας, κ. Ξανθή Δέλλη, και ο Ταμίας, κ. Σωτήρης Βάρσος. Τέλος, ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Mark Robertson, μίλησε με φιλελληνικό πνεύμα για τον εορτασμό της Ελληνικής Εθνικής Επετείου.

Οι μαθητές με χαμόγελα και υπερηφάνεια στα πρόσωπά τους, παρουσίασαν ένα υπέροχο πρόγραμμα, αφήνοντας στους προσκεκλημένους τις καλύτερε εντυπώσεις.