Το “σχέδιο” αφανισμού της Εκκλησίας στο εξωτερικό

Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη θέση και τον ρόλο της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία; Αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα και τα όσα νομοθετεί η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς όχι. Είναι σαν την περίπτωση των αγροτών. Τους “καταλαβαίνουν”, τους “συμπονούν”, ως εκεί.

Είναι ξεκάθαρο πια πως την Εκκλησία τη θέλουν ανύπαρκτη ή στο περιθώριο. Δείτε το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση, για τον απόδημο Ελληνισμό. Τον τρόπο που σχεδιάζουν στην επόμενη τριετία να μιλήσει η πατρίδα με τους απόδημους Έλληνες. Σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Εκεί που έχουμε ένα δύο εκατομμύρια Έλληνες.

Στο περιθώριο

Σε ποια θέση έχει αυτό το σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό, τον ρόλο της Εκκλησίας; Λίγο καλύτερα από τις υποσημειώσεις. Στην τέταρτη θέση. Πόση σχέση έχει με την πραγματικότητα το πλάνο; Ελάχιστη. Γιατί αν σχεδιάζεις η ελληνική Πολιτεία να επικοινωνεί με τον απόδημο Έλληνα, είτε με application είτε με αστείες πλατφόρμες εκμάθησης ελληνικών με ελάχιστη επιστημονική υποδομή, τότε δεν πας πουθενά. Με το… “λόλα να ένα μήλο” ο Έλληνας του εξωτερικού δεν πρόκειται να συνδεθεί με την πατρίδα. Ούτε μπορείς να τον ταλαιπωρείς και να τον εμπαίζεις λέγοντας ότι του δίνεις δικαίωμα ψήφου, βάζοντας εκατό προϋποθέσεις ταυτόχρονα για να τον κόψεις. Ο Έλληνας του εξωτερικού είχε πάντοτε ως σημείο αναφοράς την κοινότητα, την Εκκλησία, την κυριακάτικη λειτουργία και τα σχολεία εκμάθησης ελληνικών στην ενορία. Γιατί με τον εθελοντισμό των ανθρώπων της ενορίας, το πέρασμα της ελληνικής γνώσης και παράδοσης από γενιά σε γενιά, οι απόδημοι κρατούσαν ζωντανή την Ελλάδα στην καρδιά τους.

Εκτός πραγματικότητας

Το στρατηγικό σχέδιο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το λένε σχεδόν όλοι οι μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου. Που είναι οι πλέον αρμόδιοι και έχουν και γνώση της πραγματικότητας. Προφανώς έχει συνταχθεί από άσχετους με το αντικείμενο ανθρώπους. Όταν επιδιώκει να συνδέσει τον απόδημο Έλληνα με την Εκκλησία της Ελλάδος! Δηλαδή ο Έλληνας της Σουηδίας ή της Αυστραλίας να περνάει μέσα από την μητρόπολη καταγωγής και όχι από την μητρόπολη της χώρας του. Όταν ο εγχώριος μητροπολίτης δεν ξέρει καν την αγγλική γλώσσα πως θα μιλήσει με τον απόδημο τρίτης γενιάς;

Εκτός από τουρισμό οι αρμόδιοι των υπουργείων όταν επισκέπτονται το εξωτερικό έχουν κατανοήσει ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας; Μόλις πρόσφατα σχεδόν 5.000 Ελληνόπουλα, πολύ νεαρής ηλικίας, μαζεύτηκαν στο Λος Άντζελες σε ένα τριήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών εκδηλώσεων που έκανε η μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο. Με αυτούς τους νέους πως συνδέεται πρακτικά και ψυχικά η Ελλάδα; Μέσω της Εκκλησίας φυσικά. Το ίδιο συμβαίνει όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Μ. Βρετανία και την Αυστραλία. Η καρδιά του Έλληνα αποδήμου χτυπά μεν ελληνικά, αλλά ταυτόχρονα χτυπά και Ορθόδοξα. Γιατί αν θες να έχεις εθνική στρατηγική και να αξιοποιήσεις τον Έλληνα του εξωτερικού δεν περιμένεις να τον κινητοποιήσεις μόνο μέσω email.

Ο κ. Γεραπετρίτης καλό θα είναι να ασχοληθεί ουσιαστικά με το υπουργείο του. Να καταλάβουν πως μόνο με application και με … Ζεμενίδηδες δεν κάνεις εξωτερική πολιτική. Γιατί έρχεται μια μέρα που ο Μενέντεζ πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη και όλα τελειώνουν.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”