Το Σάββατο του Λαζάρου στο Όρος των Ελαιών

Το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, Σάββατο του Λαζάρου συμφώνα προς το βιβλίον του Τριωδίου, εορτάστηκε υπό του Πατριαρχείου το γεγονός της υπό του Κυρίου εκ νεκρών εγέρσεως του Λαζάρου στο Όρος των Ελαιών και στον τόπο της εις ουρανούς Αναλήψεως του Κυρίου, κείμενον έναντι της Βηθανίας.

Για την εορτή έγινε Εσπερινός, της Αγίας Τραπέζης αγιασθείσης, στον υπαίθριο χώρο του τόπου της Αναλήψεως, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμενου, συλλειτουργούντων Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και των Πρεσβυτέρων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, παρουσία και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα, μετά δε τον Εσπερινό ανεγνώσθη το Απόδειπνο και έλαβε χώρα η Λιτανεία προς τον Ναό των Γαλιλαίων Ανδρών – Galili viri, ένθα εδέχθη την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και τον λαόν ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Ανθίμου. Εκεί ανεγνώσθη το Α΄ εωθινό Ευαγγέλιο.

Μετά ταύτα, η λιτανεία επέστρεψε στο Προσκύνημα και έληξε η ακολουθία διά της αναγνώσεως του υπολοίπου Αποδείπνου και διά δεξιώσεως της Αρχιερατικής Συνοδείας στην Ιερά Μονή Αναλήψεως υπό του Μοναχού π. Αχιλλίου.

Το πρωι της εορτής τελέσθη θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα, προεξάρχοντος και πάλι του Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου, συλλειτουργούντων Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων και μετεχόντων μοναχών, μοναζουσών και εντοπίων πιστών.

Μετά την θεία Λειτουργία δεξιώθη και πάλι την Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα ο Επιστάτης της έναντι του προσκυνήματος Ιεράς Μονής της Αναλήψεως Μοναχός Αχίλλιος.