Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου η εξόδιος ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Επί τη κοιμήσει του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2022, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Κατά την διάρκεια αυτήα ανταλλάχθηκαν απόψεις επί των προκυπτόντων θεμάτων των αφορώντων στην εξόδιο ακολουθία του μεταστάντος και απεφάσισε όπως:

1) Απαγγελθεί ο θάνατος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου στους Προκαθημένους, Πατριάρχες και Προέδρους των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Εκκλησιών, όπως και στους Αρχηγούς των λοιπών Χριστιανικών Ομολογιών.

2) Κηρυχθεί εκκλησιαστικό πένθος μέχρι την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.

3) Ανοιχθεί Βιβλίο συλλυπητηρίων στο Γραφείο του αοίδιμου Αρχιεπισκόπου από τις 10 π.μ. της 8ης Νοεμβρίου μέχρι και τις 12 μ. της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2022.

4) Εκτεθεί η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ σε λαικό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, από την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, έως το πρωί της ημέρας του ενταφιασμού.

5) Τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 και ώραν 12 μ. στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας.

6) Της εξοδίου ακολουθίας προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετά των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

7) Εκφωνηθεί επικήδειος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

8) Ηχήσουν πένθιμα, κατά την ώρα της εξοδίου Ακολουθίας, όλες οι καμπάνες των ιερών Ναών της Νήσου και οι σημαίες παραμείνουν μεσίστιες καθ’ όλη την διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους.

9) Ενταφιασθεί η σορός του μεταστάντος στον επί τούτω ετοιμασθέντα τάφο κάτωθεν του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, κατά την εκφρασθείσα επιθυμία Αυτού. Επί τεσσαρακονθήμερο θα τελήται καθημερινώς Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου.

10) Τελεσθεί υπό του Μητροπολίτου Πάφου, Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Θεία Λειτουργία και Τρισάγιον, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022. Τρισάγια θα τελεσθούν κατά την Θεία Λειτουργία της ίδιας μέρας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Νήσου.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον πιστό λαό της Κύπρου, όπως συνενώσει τις προσευχές του υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και καταγραφής του σεπτού ονόματος αυτού εις αιωνία μνήμη του Θεού.