Το Πατριαρχείο Σερβίας αποχαιρέτησε τον Άγιο Νικόλαο, επίσκοπο Ζίτσης και Αχρίδος

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2023, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Πορφύριος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ενώπιον των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, επισκόπου Ζίτσης και Αχρίδος στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.

Συλλειτούργησαν οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι, Βάλιεβο κ. Ησύχιος και Λίπλιαν κ. Δοσίθεος, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες, κ. Νεκτάριος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, κ. Δανιήλ, Διευθυντής του Διοικητικού Γραφείου του Πατριαρχείου, κ. Δανιήλ από τη Μητρόπολη Ζάγκρεμπ – Λιουμπλιάνας, κ. Προκόπιος από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, κ. Ιωάννης από την Επαρχία Μπράνιτσεβο, ο υπάλληλος του Σερβικού Πατριαρχείου κ. Βασίλειος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λέλιτς κ. Γεώργιος, οι πρωτοπρεσβύτεροι, π. Βλαντίμιρ Βουκασίνοβιτς, π. Μπράνκο Μίτροβιτς, π. Μπράνκο Τοπάλοβιτς, π. Ντράγκαν Στάνισιτς, π. Πέταρ Λούκιτς και π. Ράντιβοϊ Πάνιτς, οι πρωθιερείς, π. Τζόρτζε Στοϊσάβλιεβιτς και π. Νέναντ Γιοβάνοβιτς, οι ιερείς, π. Φίλιπ Γιακόβλιεβιτς, π. Μπόγκολιουμπ Όστοϊτς, π. Μπράνιμιρ Τέρζιτς και π. Γιόβαν Νοβίτοβιτς, οι πρωτοδιάκονοι, π. Ντράγκαν Ράντιτς και π. Ράντομιρ Βρούτσινιτς, καθώς και οι διάκονοι, π. Μόμτσιλο Ντιμιτρίγιεβιτς και π. Αλεξάνταρ Πάνιτς.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, προσευχόμενοι στη σιωπή, εκατοντάδες πολίτες της πρωτεύουσας περίμεναν υπομονετικά στη σειρά, η οποία πήγαινε περιμετρικά της πλατείας του Ναού Αγίου Σάββα, για να προσκυνήσουν ευλαβικά τα λείψανα του Αγίου Νικολάου. Μετά το προσκύνημα των Ιερών Λειψάνων, πλημμύρισε από πιστούς ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του σερβικού λαού, στον οποίο ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή των επισκόπων, Βάλιεβο κ. Ησύχιο και Λίπλιαν κ.  Δοσίθεο, οι οποίοι συνόδευσαν, να θυμίσουμε, τα λείψανα του Αγίου Επισκόπου όταν κατέφτασαν στην πρωτεύουσα. Μεταξύ των πολλών προσκυνητών  ήταν και ο Υπεύθυνος του Τομέα για την συνεργασία με Εκκλησίες και Θρησκευτικές Κοινότητες Δρ Βλαντίμιρ Ρογκάνοβιτς.

Αμέσως μετά τη Θεία  Λειτουργία τελέστηκε ο Εσπερινός της γονυκλισίας, κατά τον οποίο αναγινώσκονται οι μεγαλοπρεπείς ευχές και στη συνέχεια τελέστηκε η Ι. Παράκληση, υπέρ ειρήνης, μπροστά στα λείψανα του Αγίου Νικολάου (Βελιμίροβιτς). Με την ίδια κατάνυξη, αγάπη και μεγαλοπρέπεια με την οποία οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, τώρα τα αποχαιρέτησαν στην επιστροφή τους στο κληροδότημα του Αγίου, το μοναστήρι Λέλιτς κοντά στο Βάλιεβο, από όπου θα συνεχίσουν να εκτελούν τη σωτήρια αποστολή τους στο λαό του Αγίου, αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη.

Πηγή: Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία