Το Πατριαρχείο Ρουμανίας αναγνώρισε το “Αυτοκέφαλο” που χορήγησαν οι Σέρβοι στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:09

Της Έφης Ευθυμίου

Σε μια κίνηση που συνιστά εγκατάλειψη της ουδετερότητας που είχαν τηρήσει στο θέμα του Ουκρανικού, αλλά και μετακίνηση από την κανονική παράδοση του δικαιώματος χορήγησης Αυτοκέφαλων, προχώρησε η Εκκλησία της Ρουμανίας.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας που συνεδρίασε χθες, προχώρησε στην αναγνώριση του “Αυτοκεφάλου” που χορηγήθηκε στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας από το Πατριαρχείο Σερβίας.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι το δικαίωμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και… ρίχνοντας νερό στον “μύλο” της Εκκλησίας της Ρωσίας, το Πατριαρχείο Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι “εγκρίνει την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας που παραχωρήθηκε στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με το όνομα Αρχιεπισκοπή Οχρίδος και Βόρειας Μακεδονίας με έδρα τα Σκόπια από το Πατριαρχείο Σερβίας με τον Συνοδικό Τόμο που εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου 2022. Ο Προκαθήμενος της θα μνημονεύεται με τον τίτλο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Στέφανος Οχρίδος, Σκοπίων και Βόρειας Μακεδονίας”.

Με την κίνηση αυτή, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, όπως και το Πατριαρχείο Σερβίας, ανατρέπει παραδόσεις αιώνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αμφισβητεί ευθέως τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως το μόνο αρμόδιο εκκλησιαστικό όργανο για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη πως με την κίνηση της αυτή, η Ρουμάνικη Εκκλησία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον περασμένο Μάιο με την οποία δεχόταν σε ευχαριστιακή κοινωνία “την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας αυτής υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”, ανέφερε ρητά ότι αποκλείει τον όρο “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία” και αναγνωρίζει το όνομα της Εκκλησίας ως “Αχρίδος”.

Το Πατριαρχείο Μόσχας από την πλευρά του έκανε λόγο για “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος”, όταν αναγνώρισε τον περασμένο Μάιο την “Αυτοκεφαλία” της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που δόθηκε από την Εκκλησία της Σερβίας.

Σήμερα, το Πατριαρχείο Ρουμανίας έρχεται να αναγνωρίσει και αυτό την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, με τρίτη -διαφορετική- ονομασία, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση γύρω από το καθεστώς της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.