Το Πατριαρχείο Μόσχας αλλάζει τις απόψεις του για να συμβαδίζει με το Κρεμλίνο

© foto.patriarchia.ru

Του Κώστα Ονισένκο

Στο Πατριαρχείο Μόσχας φαίνεται ότι θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία, η οποία προέρχεται από το Κρεμλίνο, ακόμα και όταν η ίδια η Ρωσική Εκκλησία έχει εκφράσει αντίθετη άποψη.

Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ιλαρίων συνεχάρη για την απόφαση των αρχών της Μόσχας για υποχρεωτικό εμβολιασμό του 60% των πολιτών της ρωσικής πρωτεύουσας, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Η απόφαση σχετίζεται με το νέο κύμα κορονοϊού που έχει πλήξει τη Ρωσία.

Παλαιότερα η Ρωσική Εκκλησία έχει δηλώσει ρητά ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού πρέπει να γίνεται εθελοντικά.

Ωστόσο, μετά την απόφαση των πολιτικών αρχών, η Ρωσική Εκκλησία άλλαξε την στάση της λέγοντας ότι συμφωνεί με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

Προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την «αλλαγή πλεύσης» ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έφερε ένα παράδειγμα από τον Β’ ΠΠ.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για πόλεμο, γιατί εναντίον μας χρησιμοποιήθηκε βιολογικό όπλο, είναι πόλεμος για την επιβίωση των ανθρώπων» είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων προσθέτοντας «Όταν υπήρχε ο Μεγάλος Πατριωτικός πόλεμος (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Ρώσοι το διάστημα συμμετοχής της ΕΣΣΔ 1941-1945 στον Β’ΠΠ) υπήρχαν πολλοί εθελοντές.

Αλλά εάν στον πόλεμο πήγαιναν μόνο εθελοντές δεν θα κερδίζαμε αυτό τον πόλεμο, θα τον χάναμε. Είχε κηρυχθεί γενική επιστράτευση.

Και εμείς για να νικήσουμε αυτό τον ιό πρέπει να κηρύξουμε γενική επιστράτευση» είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας του εκπομπής στο κρατικό κανάλι «Россия-24».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μάλιστα ακολούθησε την «συνταγή» των πολιτικών του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για τα κρατικά λάθη, και για τα λάθη της Ρωσικής Εκκλησίας, μετακυλίεται στους απλούς πολίτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «ανεύθυνοι» και «χαζοί».

Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας το προηγούμενο διάστημα δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία, για παράδειγμα πραγματοποιήθηκε το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, οι οποίοι – όπως φάνηκε από τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση- δεν τηρούσαν μέτρα προστασίας, μάσκες κ.λπ.

Και στην ίδια τη Ρωσική Εκκλησία, όπως μπορούμε να δούμε από τα πλάνα στην πρόσφατη λειτουργία στον «κεντρικό ναό των ενόπλων δυνάμεων» επίσης δεν τηρούνταν μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, όταν όλα τα νοσοκομεία της Μόσχας γέμισαν ξανά με ασθενείς του COVID-19 και έφτασε η ώρα των ευθυνών ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είπε: «Δυστυχώς κανείς δεν έχει εφεύρει εμβόλιο κατά της βλακείας, κανείς δεν δημιούργησε φάρμακο κατά του εγωισμού, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας, που με μεγάλη ανευθυνότητα αντιμετωπίζουν αυτά που συμβαίνουν».