Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2022 εορτάστηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της Δεσποτικής εορτής της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του ουρανοφάντορος.

Η εορτή αυτή εορτάστηκε με ολονύκτια αγρυπνία στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως με Όρθρο αρχικώς στο Καθολικό και με Θεία Λειτουργία εν συνεχεία στον Πανάγιο Τάφο.

Της Λειτουργίας και της πανηγύρεως εν «μικρά παρρησία» προεξήρχε ο Πατήρ Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και διακόνων ψαλλόντων των Ιερομονάχου π. Συμεών και Βασιλείου Γκοτσοπούλου βοηθούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου, εν συμμετοχή μοναχών, μοναζουσών, και λαϊκών Ιεροσολυμιτών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε λιτανεία τρις πέριξ του Αγίου Τάφου και ανά τα προσκυνήματα, για την προσκύνηση του λειψάνου της δεξιάς χειρός του Μεγάλου Βασιλείου, που φυλάσσεται καθ’ όλον το έτος στο Σκευοφυλάκειο του Αγίου Τάφου.

Μετά την Απόλυση, ο Πατριάρχης έκοψε τη Βασιλόπιτα στο Γραφείο του Γέροντος Σκευοφύλακα Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου.

Το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία στον μοναστηριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μακαριώτατος έκοψε την Βασιλόπιτα του Κεντρικού Μοναστηριού για τους Πατέρες στο Επιτροπικό.

Προς τιμήν του εορτάζοντα Αγίου Βασιλείου τελέστηκε το πρωί Θεία Λειτουργία και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Ιεροσολύμων από τον Τελετάρχη Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου, τη φιλοξενία του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου.

Το μεσημέρι, παρετέθηκε τράπεζα για τους Αγιοταφίτες Πατέρες.

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων