To παρασκήνιο του lockdown της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Η απόφαση ήταν ειλημμένη για να μη συγκληθεί η ιεραρχία και σας τα έγραφα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ειλημμένη όχι από τον Ιερώνυμο αλλά από περισσότερο από το 80% του συνόλου των ιεραρχών. Ήταν δεδομένη από τα τέλη της εβδομάδας. Τα στοιχεία στην Αττική δεν επέτρεπαν τίποτε διαφορετικό.

Από τη μία οι επιβαρυμένες επιδημιολογικές μετρήσεις στην Αττική, ο φόβος για ένα καθολικό lockdown και η φήμη για περιορισμό των μετακινήσεων άνω των 65 (άνω το 1/3 των μελών της ιεραρχίας) ώθησαν αυτόχρημα πολλούς μητροπολίτες να θέσουν τηλεφωνικά στον Ιερώνυμο το ζήτημα της αναβολής της συνόδου της ιεραρχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος για να μην του ζητούν τα ρέστα αποφάσισε να κινηθεί συνοδικά. Και ενώ είχε οριστεί ως τόπος σύγκλησης της ιεραρχίας η Μονή Πεντέλης (από τις 11/9) αποφάσισε να κάνει έμμεση «ψηφοφορία». Έστειλε έγγραφο προς όλους τους αρχιερείς και έθεσε το ζήτημα να καταλήξουν μέσα από μία επιστολική ψήφο. Για να μην τον κατηγορήσουν ότι κινείται στη λογική ενός ανδρός αρχή αλλά ακολουθεί το πνεύμα του συνόλου της ιεραρχίας.

Περισσότεροι από 60 ήθελαν το 80% ήθελε να μη γίνει. Εξαιρέσει διαφόρων μεμονωμένων σκληροπυρηνικών που ήθελαν να αποδείξουν ότι είναι χριστιανότεροι των χριστιανών και ορθοδοξότεροι των ορθοδόξων. Η ιεραρχία επέδειξε σύνεση και σοβαρότητα η Εκκλησία που έχει σταθεί με τον πιο πειθαρχημένο τρόπο για την προστασία της δημόσιας υγείας χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε δογματικά ζητήματα όπως η θεία μετάληψη.

Παραφωνία ο Δράμας Παύλος

Ο μητροπολίτης Δράμας σε ένα… ρεσιτάλ συνοδικότητας απέστειλε την «πύρινη» απάντησή του πριν καν φτάσει στην αρχιγραμματεία. Την έκανε φειγ βολάν τόσο την απάντησή του όσο και την επιστολή του Αρχιγραμματέα που ζητούσε εγγράφως την άποψή του. Πρότεινε μάλιστα και τον τον Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, όταν γνωρίζει καλά πως ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος προβλέπει ρητά πως η ιεραρχία συγκαλείται στον τόπο του Πρώτου της Εκκλησίας.

«Προφανώς», μου έλεγε μητροπολίτης συνομήλικός του, «κάποιοι έχουν πείσει τον Δράμας ότι χτίζει ηγετικό προφίλ το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο στο μέλλον για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και γιατί να είναι και ο ιεράρχης των Ν. Χωρών ο οποίος θα διεκδικήσει και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Δε θέλει και πολλά το μυαλό του ανθρώπου να πάρει αέρα για να αρχίσει να πετάει» έλεγε σκωπτικά…