Το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ ανέστειλε την ιδιότητα του Επίκουρου Καθηγητή για τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ ανέστειλε την ιδιότητα του επίκουρου καθηγητή από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Ο λόγος είναι η ηχηρή σιωπή του για τον πόλεμο που διεξάγει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας.

Σε δήλωση του, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Mariano Delgado, κάλεσε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα να χρησιμοποιήσει την εκκλησιαστική και πολιτική του επιρροή “για να καταδικάσει δημόσια και κατηγορηματικά την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία” και να καλέσει τον πρόεδρο Πούτιν να “αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα αμέσως”.

Ο Κοσμήτορας ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας απάντησε με επιστολή ότι αυτός και η Εκκλησία της Ρωσίας “έχουν εμπλακεί στον ανθρωπιστικό τομέα ειδικά από το 2014 σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τερματιστεί η σύγκρουση”.

Ωστόσο, “καθώς αυτό δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένει η Σχολή από τον Μητροπολίτη αυτή την ώρα, θεωρεί σκόπιμο να αναστείλει τον τίτλο του Καθηγητή”, επισημαίνεται στη δήλωση του Κοσμήτορα.

Ο Mariano Delgado δηλώνει απογοητευμένος που ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας “δεν βλέπει τον εαυτό του σε θέση να αντιμετωπίσει τη σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία”.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι “ιδιαίτερα συγκλονισμένος” από τις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, ο οποίος δικαιολόγησε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “αποτελούν σκάνδαλο από θεολογική και πολιτική άποψη”.

“Εφόσον ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας φαίνεται να υιοθετεί τη θέση του Πατριάρχη του με τη σιωπή του, δηλώνω ότι ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή που του απονεμήθηκε το 2011, αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.