Το Πανεπιστήμιο DUKE των ΗΠΑ συναντά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή δέχτηκε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α την επίσκεψη μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου Duke που βρίσκεται στο Durham της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το εν λόγω Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα ιδιωτικό, ερευνητικό, χριστιανικό πανεπιστήμιο που θεραπεύει πλήθος επιστημονικών πεδίων, ευρισκόμενο πολύ ψηλά στην αξιολογική κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως.

Την ομάδα των επισκεπτών, αποτελούμενη από διδάσκοντες, αποφοίτους του Duke Divinity School και εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων σε επιστημονικά προγράμματα του πανεπιστημίου, την οποία συνόδευε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Duke, Dean Edgardo Colon – Emeric, υποδέχθηκε ο Αν. Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης.

Οι εξ Αμερικής επισκέπτες μετέχουν σε ένα ταξίδι γνώσης και εμπειρίας, το οποίο διοργανώνει η αμερικανική εταιρεία θεματικού τουρισμού Thalassa Journeys που εδρεύει στο Ορλάντο, με τίτλο: Ancient sites and modern faith. A culinary and Theological Exporation of Greece.

Οι ιδρυτές της εταιρείας Βάσος και Γιώργος Παπαγαπητός, οι οποίοι κατάγονται από τη Ρόδο και ζουν στη Νέα Υόρκη, δημιουργούν εδώ και πενήντα χρόνια εκπαιδευτικά ταξίδια συνεργαζόμενοι με μεγάλα πανεπιστήμια και οργανισμούς. Τα ταξίδια τους οδηγούν πάντοτε στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα κα Μαρία-Χριστίνα Μπακλαβά. Στο πλαίσιο του ταξιδιού πραγματοποιούνται διαλέξεις που ενισχύουν και ανατροφοδοτούν τη θεματική του.

Η συγκεκριμένη συνάντηση εστίαζε στο πεδίο Food and wine. Πρόκειται για μια ολιστική θεώρηση της τροφής ως υλικού αλλά και ως ανθρώπινης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η θρησκευτική έννοια της τροφής, η βρώση και η πόση στη μυστηριακή της διάσταση, η Θεία Κοινωνία δηλαδή, αλλά ακόμα και η έλλειψη της τροφής ή αντίθετα η υπερκατανάλωση της.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, προγονικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης επί της οδού Ανδριανού 96 στην Πλάκα. Ο πατήρ Θεολόγος υποδέχθηκε τους επισκέπτες και επιμελήθηκε την περιήγησή τους στο αρχοντικό, δίνοντας βασικές πληροφορίες για το οίκημα και τον βίο της Αγίας. Την ξενάγηση ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος Δρ. Ιστορίας, στέλεχος της Ι.Α.Α. o οποίος ανέπτυξε ιδιαίτερα το φιλανθρωπικό έργο της Αγίας Φιλοθέης και την προσφορά της στην πόλη των Αθηνών.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε εισήγηση σχετικά με την ευχαριστιακή διάσταση της Θείας Κοινωνίας ο καθηγητής της Θεολογικής σχολής του Ε.Κ.Π.Α κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

Ακολούθως, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Duke, κ. Norman Wirzba, με τρόπο εύληπτο μίλησε για τις πολλαπλές σημασίες της έννοιας της τροφής, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην έννοια του μοιράσματος και της κοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ανέλυσε τη βρώση όχι μόνο σαν ανάγκη ύπαρξης αλλά κυρίως σαν ανάγκη συνύπαρξης.

Επιπροσθέτως, αναφερόμενος σε εικόνες της Γένεσης, χαρακτήρισε τον κόσμο που δημιούργησε ο Θεός «εύγευστο» θέλοντας να δείξει ότι του οφείλεται να βιωθεί με χαρά και αισιοδοξία. Επίσης, αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων από το χωρίο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου (Ματθ. 14, 14-22) τονίζοντας τη σχέση πνευματικής και σωματικής πείνας. Πεινάμε για τροφή, ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως πεινάμε για Χριστό.

Εξ αυτής της αφορμής ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναφέρθηκε στην ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου για την εξασφάλιση επαρκούς και αναγκαίας σίτισης για όλους τους ανθρώπους και την έγνοια του να μην μείνει ούτε ένας άνθρωπος χωρίς φαγητό. Η έγνοια αυτή μεταμορφώθηκε σε χιλιάδες μερίδες φαγητού που καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες εμπερίστατων συνανθρώπων μας στην Ι.Α.Α αλλά και σε όλες τις μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την ευγένεια και το ήθος που κομίζουν, καθώς και για την αξιοσημείωτα απλή, ουσιαστική και όντως εκκλησιαστική στάση τους.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Πρυτάνεως του πανεπιστημίου Duke, οποίος ευχαρίστησε για την φιλόξενη και αγαπητική συνάντηση με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, ευχήθηκε να επαναληφθεί αλλά και να διευρυνθεί με συνεργασία στα πεδία που αγαπάμε και διακονούμε από κοινού, όπως είπε, αναφερόμενος στη γνώση, την αγάπη για τον άνθρωπο και την πίστη στον Ιησού Χριστό.