Το Πανεπιστήμιο Charles Darwin οργάνωσε σεμινάριο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Νεοελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Ντάργουιν, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, οργάνωσε σεμινάριο επ’ ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Το σεμινάριο αυτό τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και συμπεριλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα των εορτασμών της.

Χρέη τελετάρχου ανέλαβε ο απόφοιτος του Τμήματος, κ. Richard Sudzana, ο οποίος εντυπωσίασε με την ποιότητα της παρουσίασης τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ελληνικά. Στην πρώτη διάλεξη, ο κ. Πέτρος Παρουλάκης, πρώην πρόξενος της Ελλάδος στο Ντάργουιν, ανέπτυξε στα αγγλικά το θέμα “The Greek War of Independence” και παρέθεσε τα ιστορικά γεγονότα από το 1821, τα οποία, με θυσίες και πολύ αίμα, οδήγησαν στην ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ο κ. Παρουλάκης εντυπωσίασε με τη γλαφυρότητα και τη γνώση των ιστορικών γεγονότων, την οποία κατέχει λόγω πολύχρονης ενασχόλησής του με το θέμα και τη συγγραφή βιβλίου του με τίτλο “The Greek War of Independence”.

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Φραζής ανέπτυξε στα ελληνικά το θέμα “Εκκλησία, γλώσσα και εθνική ταυτότητα: από την Άλωση της Πόλης το 1453 μέχρι την Επανάσταση το 1821”. Ιδιαίτερη μνεία κατά την ομιλία του έκανε στη συμβολή των Νεομαρτύρων στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και στο μέγιστο πρόβλημα του εξισλαμισμού, στην αντιμετώπιση του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι νηπτικοί πατέρες, οι νεομάρτυρες της Εκκλησίας, λαός και κλήρος. Έτσι, η Εκκλησία με τη θυσία κλήρου και λαού συνέβαλε τα πλείστα στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητος του Έλληνα σε καιρούς δύστοκους.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος κ. Γιάννης Ανοικτομάτης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Βόρειας Αυστραλίας, της Καλυμνιακής Αδελφότητος, ο διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου κ. Ιωάννης Καραβοκυρός και το διδακτικό προσωπικό, μαθητές και μαθήτριές του, πλήθος συμπάροικοι, καθώς και αρκετοί Φιλέλληνες.

Στο τέλος, ο εκπρόσωπος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Charles Darwin, κ. Simon Mathias (CDU Foundation), ευχαρίστησε όλους για τη συνεχή στήριξη προς το Νεοελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου και προσέφερε ελληνικές σημαίες σε όλους τους παρευρισκομένους, ευγενή προσφορά του κ. Ευστράτιου και της κ. Αγγελικής Πούλου. Το σεμινάριο στέφθηκε με επιτυχία και θα ακολουθήσουν παρόμοια κατά τη διάρκεια του 2021.