Το μυστικό παρεκκλήσι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου θα περιμένει τους επισκέπτες

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Παναγία Σουμελά, το περίφημο μνημείο της Τραπεζούντας στον Εύξεινο Πόντο, επέστρεψαν οι εξειδικευμένοι αναρριχητές, καθώς ο βαρύς χειμώνας έχει δώσει τη θέση του στην άνοιξη.

Ως εκ τούτου μόλις σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις άρχισαν και πάλι τα αναστηλωτικά έργα της τελευταίας φάσης των εργασιών που περιλαμβάνει τη στερέωση όλων των επικίνδυνων βράχων.

Σύμφωνα με το NTV, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Όσο διαρκούν, το μνημείο θα παραμένει κλειστό για το κοινό.

Τα πρώτα συνεργεία μπήκαν στην Παναγία Σουμελά στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 25 Μαΐου 2019 παραδόθηκε τμήμα του μνημείου (μέχρι την πρώτη αυλή), ενώ στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου.

Ωστόσο, στον αρχικό σχεδιασμό υπάρχει η τρίτη φάση των εργασιών, αυτή που είναι σε εξέλιξη.

Το περίφημο μυστικό παρεκκλήσι

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αναστηλωτικής φάσης, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017, μέσα στο μοναστικό συγκρότημα πάνω στην πλαγιά ανακαλύφθηκε μέσω ενός κρυφού περάσματος ένα παρεκκλήσι, που προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όπως γράφει η Daily Sabah, η τεχνική εταιρεία που ανέλαβε το αναστηλωτικό έργο ετοιμάζει πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας που αφορά το παρεκκλήσι, το οποίο ήταν ήδη γνωστό σε κυνηγούς θησαυρών και λαθρανασκαφείς.

Η πρόταση, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι να κατασκευαστεί ένα ξύλινο μονοπάτι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση όταν ανοίξει για πρώτη φορά για το κοινό. Επιπλέον, προβλέπεται να γίνει αποκατάσταση των τοιχογραφιών και επισκευή της σκεπής.

«Με την προσθήκη του παρεκκλησιού η Παναγία Σουμελά αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες», τονίζεται.

Πηγή: pontosnews.gr