«Το Μεσολόγγι της Ιστορίας και του Πνεύματος»

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο πολιτιστικός οργανισμός «Διέξοδος» σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Μεσολογγίου προχώρησαν στην παραγωγή μίας ταινίας-ντοκιμαντέρ, διάρκειας 20 λεπτών, με τίτλο «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας και του Πνεύματος».

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει κερδίσει τα εγκωμιαστικά σχόλια κριτικών, αλλά και του κοινού, παρουσιάζεται η πορεία του Μεσολογγίου και η εξέλιξη της περιοχής στο πέρασμα των αιώνων. Όλα ξεκινούν από τον 14ο αιώνα όταν ήταν ένας τόπος ψαράδων, ο οποίος τους επόμενους αιώνες μετατρέπεται σε μία ναυτική πόλη και σε κέντρο εξαγωγών.

Στην 20λεπτη ταινία γίνεται αναφορά και στο Μεσολόγγι του 18ου αιώνα, μία εποχή που η πόλη αποτελούσε την έδρα του μεγαλύτερου στόλου της ευρύτερης περιοχής.

Από το εγχείρημα των εμπνευστών του ντοκιμαντέρ, δεν θα μπορούσε να λείπει η «Έξοδος του Μεσολογγίου». Μία εθελούσια και προμελετημένη προσπάθεια των Μεσολογγιτών, μία κίνηση αυταπάρνησης και ηρωισμού, που άνοιξε τον δρόμο για την αφύπνιση αισθημάτων υπέρ των Ελλήνων από την ευρωπαϊκή κοινότητα, σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας.

Το σενάριο βασίστηκε στο δοκίμιο της πεζογράφου Ακακίας Κορδόση.

Πηγή: vema.com.au