Το κρυμμένο Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης στο Μόδι

Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου σήμερα και ανάβουμε ένα κερί στο …κρυμμένο Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης στο Μόδι της Χαλκηδόνος.

Φροντισμένο το Αγίασμα, με την εικόνα της Αγίας Αικατερίνης να δεσπόζει.

Το οίκημα πάνω από το Αγίασμα έγινε το εστιατόριο ενός Ρωμιού (γνωστός ως Κώτσος, εξ’ ου και το σημερινό όνομα του μαγαζιού, Koço).

Στο Αγίασμα συρρέουν καθημερινά πιστοί από διάφορες θρησκείες, έχει δηλ. ένα διαθρησκειακό προσκυνηματικό χαρακτήρα.

Η πρόσφατη ανακαίνιση του Αγιάσματος (2014) έγινε μερίμνη του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου, ο οποίος σε σχετικό κείμενό του μας πληροφορεί:

Ούτω εκαθαρίσθη το μαρμάρινον προαύλιον μετά της κλίμακος της εισόδου του Αγιάσματος, ετοποθετήθησαν νέαι τινές κουπασταί εξ ανοξειδώτου, διηυρύνθη η είσοδος αυτού κάτωθεν ως προς το ύψος (πρβλ. το “στενή η πύλη η εισάγουσα εις την αιώνιον ζωήν” [Ματθ. 7, 14] ), εκαθαρίσθη ριζικώς ο καστανογκρί χρώματος τεχνητός βράχος εκ των μεταγενεστέρων επιχρισμάτων, ο οποίος περικλείει δεξαμενήν ύδατος του Αγιάσματος, εμαρμαροστρώθη το δάπεδον αυτού, ανενεώθη η ηλεκτρική και υδραυλική του εγκατάστασις, εγκατεστάθη εξαερισμός, ανενεώθη η σιδηρά θύρα εισόδου και επεδιορθώθη η ωσαύτως σιδηρά κλίμαξ καθόδου προς αυτό και εβάφησαν ταύτα, εχρίσθησαν διά κονιάματος και εβάφησαν οι τοίχοι, εκαθαρίσθησαν αι μαρμάριναι επενδύσεις των τοίχων και συνετηρήθησαν μία υάλινη και δύο μετάλλιναι κανδήλαι, προσετέθη εις νέος νέος μπρούντζινος πολυέλαιος και ανενεώθησαν τα ντουλάπια των φυλασσομένων εξήκοντα έξη ι. εικόνων. Εκαθαρίσθησαν αυταί προχείρως και πέντε εξ αυτών (Αγ. Αικατερίνα, Αγ. Γεώργιος, Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη, Ευαγγελισμός και Δημιουργία του κόσμου) απεστάλησαν προς συντήρησιν.

Τέλος ετοποθετήθησαν μία αναγνωριστική εκ μπρούντζου και μία αναμνηστική μαρμάρινη πλαξ.

Η πρώτη εξ αυτών φέρει την επιγραφήν: AYA EKATERINA AYAZMASI / Ι. ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ και ευρίσκεται άνω της εισόδου αυτού, ενώ η δευτέρα άνωθεν της βρύσεως: Χ / +ΤΟ Ι. ΑΓΙΑΣΜΑ / ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΣ / ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ / ΕΠΙ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ+ / ͵ΒΙΔ´ (2014). Κάτωθεν δε αυτής υπάρχει η παλαιοτέρα: ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΤΩ 1950.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη εικόνα της θαυματουργού Αγ. Αικατερίνας, διαστάσεων (109 x 2.27), η οποία ήταν σε οικτρά κατάσταση.

Αύτη φαίνεται εκ λόγων ρυθμολογικών, ότι είναι αξιόλογο έργο των παλαιών Ιωασαφαίων περί το 1900. Είναι ελαιογραφία σε λαμαρίνα και έχει αργυρά επένδυση εκ διαφόρων τμημάτων μετρίας τέχνης εκ του έτους 1962.

Όπισθεν δε αυτής ευρίσκεται ξυλίνη επικάλυψις εκ πολλών τεμαχίων, πλήρων σκωληκοβρώσεως και σαθρότητος εκ της υγρασίας. Φαίνεται δε ότι η ι. εικών αύτη μετά μιάς ετέρας της Γεννήσεως, εκάησαν κατά τα γεγονότα της 6.9.1955, διασωθέντος μόνον του προσώπου αυτής, η δε λαμαρίνα “εσάπισεν”, διό και φαίνεται ετοποθετήθη αργότερον το υποκάμισον.

Μετά δε την συντήρησιν αυτής μετεφέρθη στον αρχικό τόπο της εκ λόγων κυρίως λατρευτικής δεοντολογίας και παρά τας συγχρόνους μουσειακάς προδιαγραφάς και εφαρμογάς, καθ’ ας τα αυθεντικά έργα δέον να αποσύρονται προς φύλαξιν, τοποθετουμένων “αντιγράφων” η επιζωγραφισμένων φωτοτυπιών αυτών εις την θέσιν των.