Το Kitwe τίμησε με πανηγυρική δοξολογία την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821

Την Κυριακή 28 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Ζαμπιας κ. Ιωάννης στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Kitwe, ιερούργησε και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση Εις μνήμην της αγαπημένης Ελληνίδας Φώφης Λούπου.

Ο Σεβασμιότατος μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, μετά το πέρας της τελετής  αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της εκλιπούσης που υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου με τεράστια κοινωνική προσφορά.

Στη συνεχεια τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στην ομιλια του ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννης μεταξύ άλλων είπε: «Σήμερα, θυμόμαστε εκείνους που προετοίμασαν το έδαφος και εκείνους που διαφύλαξαν την γλώσσα και την ελληνική συνείδηση, εκείνους που καλλιέργησαν το αγωνιστικό ήθος, εκείνους που διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας. Ας ανοιξουμε τα κλειδωμένα συρτάρια και ας ξαναδιαβάσουμε τον υμνητή τής ελευθερίας, τον άνθρωπο που δεν είχε τίποτε άλλο στον νου του «πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», τον Διονύσιο Σολωμό που ύμνησε τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και συγκλονίστηκε από τη βαρβαρότητα τού κατακτητή. Γιατί το ποίημα “Ύμνος εις την ελευθερία” απεικονίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του γένους μας”.