Το κείμενο του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας

© fanarion.blogspot.com

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Η κοινωνική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εισηγητής ήταν ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, με συνομιλητές τον Βασίλειο Μακρίδη (Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, Πανεπιστήμιο Erfurt, Γερμανία), τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου (Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη», Αναπληρωτή Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκοντα στο ΕΑΠ) και την Θεοδότα Νάντσου (Επικεφαλής Πολιτικής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση – WWF Greece), ενώ ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον αναπληρωτή διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Νικόλαο Ασπρούλη.

Ήταν η τέταρτη από τις διαδικτυακές εκδηλώσεις του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Η συζήτηση βασίστηκε στο κείμενο «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην ομιλία του ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε εν τάχει στην προϊστορία του κειμένου, που προέκυψε ως αιτούμενο της Πανορθόδοξου Συνόδου της Κρήτης του 2016, και αποτέλεσε καρπό της εργασίας επιστημονικής επιτροπής διορισμένης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη συνέχεια εστίασε στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία του κορωνοϊού για τη σχέση επιστήμης και πίστης αλλά και στην επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει την Εκκλησία απέναντι στα κοινωνικά θέματα, λόγω της έμφασης που δίδεται συχνά στην πνευματικότητα και σε μια εξω-ιστορική θεώρηση, σημειώνοντας την επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποσαφηνισμένου ορθόδοξου κοινωνικού ήθους, το οποίο να απαντά στις τρέχουσες μεγάλες προκλήσεις. Όπως τόνισε ο ομιλητής, αυτή η επιφυλακτική στάση βρίσκεται στον αντίποδα της παράδοσης των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι πάντοτε ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων της εποχής τους. Ο π. Ιωάννης κλείνοντας την ομιλία του έκανε ειδική αναφορά σε δύο καίριες πτυχές του κειμένου: την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προκλήσεις τις οποίες μεταξύ άλλων συζητά το κείμενο και οι οποίες απειλούν την κοινωνική συνοχή και την ύπαρξη του ίδιου του πλανήτη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η επίδραση των ιστορικών προκλήσεων στη διαμόρφωση της κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας (Βασίλειος Μακρίδης), η ανάγκη αυτοκριτικής και αδιάκοπης ανανέωσης της Εκκλησίας αλλά και η ανάγκη ρήξης με τις άδικες δομές του περιβάλλοντος κόσμου (Θανάσης Ν. Παπαθανασίου), ενώ αναδείχθηκε και η περιβαλλοντική διάσταση και σημασία του κειμένου (Θεοδότα Νάντσου). Οι τοποθετήσεις αυτές συμπληρώθηκαν από πληθώρα ερωτήσεων και παρεμβάσεων από τους ακροατές, που επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή στάσης της Εκκλησίας απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα ώστε να μην παραμείνει η συγκεκριμένη διακήρυξη κενός λόγος.

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, γεννήθηκε στην Αυστραλία και σπούδασε στην Αθήνα και την Οξφόρδη. Υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού και ήταν συνιδρυτής της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα στο Σύδνεϋ, όπου δίδαξε Πατρολογία και Εκκλησιαστική Ιστορία, ενώ παράλληλα διατέλεσε Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ όπου και διατηρεί τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή Θεολογίας. Στη συνέχεια διορίστηκε Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Είναι ειδικός θεολογικός σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχει συγγράψει βιβλία σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται το Επουλώνοντας την Ψυχή (Holy Cross, 2000), Φως Μέσα από το Σκοτάδι (Orbis Books, 2004), και έχει εκδώσει τρείς τόμους με κείμενα του Οικουμενικού Πατριάρχου (Fordham University Press, 2010-2012). Επιμελήθηκε δύο συλλογικούς τόμους με τίτλο Το Πρωτείο στην Εκκλησία (St. Vladimir’s Seminary Press, 2016). Στα ελληνικά δημοσιεύθηκαν Η Σιωπή των Δακρύων (Ακρίτας, 2003), Βαρθολομαίος: Αποστολή και Όραμα (Εν Πλώ, 2018) και Στην Καρδιά της Ερήμου: Η πνευματικότητα των Πατέρων και των Μητέρων της ερήμου (Πορφύρα, 2019).

Πηγή: fanarion.blogspot.com