Το καθήκον του ιερέα Σώματος είναι πολύπλευρο και αφορά πολλούς τομείς

Ο π. Αλέξιος Κουρτέσης, ο νέος προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ μιλά για τον χώρο που, όπως λέει, τον ενθουσίαζε και του ενέπνεε σεβασμό από παιδί, αλλά και για τις δυσκολίες στο λειτούργημα του αστυνομικού

«Ολες αυτές οι δραστηριότητες έχουν σκοπό να ενισχύσουν και να θωρακίσουν όλους τους αστυνομικούς -ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τις πενήντα πέντε χιλιάδες- στοδύσκολο έργο το οποίο επιτελούν καθημερινά»

Νέος προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εδώ και λίγες ημέρες ο π. Αλέξιος Κουρτέσης.

Ο π. Αλέξιος Κουρτέσης κατάγεται από τον Νομό Ηλείας. Εκεί μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Οταν ήρθε στην Αθήνα -όντας πλέον φοιτητής- γνωρίστηκε με τον μητροπολίτη πρώην Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κυρό Κωνσταντίνο, ο οποίος τον χειροτόνησε και τον εισήγαγε στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης-αυτόν του διακόνου. Διακόνησε πλησίον του μέχρι το 2014, όταν ο κυρός Κωνσταντίνος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Με την εκλογή του νυν μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ ο π. Αλέξιος παρέμεινε διάκονος. Ένα χρόνο αργότερα ο π. Αλέξιος χειροθετήθηκε από τον σεβασμιώτατο κ. Γαβριήλ αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως. Διακόνησε επί έξι συναπτά έτη τον μητροπολίτη κ. Γαβριήλ αποκτώντας πλησίον του μεγάλη εμπειρία, διοικητική και ποιμαντική.

Τον Ιούλιο του 2020 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον σεβασμιότατο κ. Γαβριήλ και του απονεμήθηκε το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη. Εν συνεχεία ο π. Αλέξιος ανέλαβε τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, στο Νέο Ηράκλειο, μέχρι και την τοποθέτησή του στη θέση του προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη αυτή θα ήθελα πρώτα από όλα να σας ρωτήσω ποιά ήταν τα συναισθήματά σας, όταν σας ανακοινώθηκε ότι θα αναλαμβάνατε αυτή τη θέση.

Η αστυνομία είναι ένας χώρος που από μικρό παιδί με ενθουσίαζε και μου ενέπνεε σεβασμό. Βέβαια η αγάπη μου για την Εκκλησία και η αφιέρωσή μου στον Χριστό κυριάρχησαν από το να ακολουθήσω το λειτούργημα του αστυνομικού. Κατά την πορεία της εκκλησιαστικής μου διακονίας, όταν πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει δικό της ιερέα, μου δημιουργήθηκε ευθύς αμέσως η επιθυμία και το όνειρο πως κάποια στιγμή θα ήθελα να βρεθώ σε αυτή τη θέση και να διακονήσω.

Οταν λοιπόν προκηρύχθηκε η θέση αυτή ζήτησα αμέσως την ευχή του επισκόπου μου, προκειμένου να λάβω μέρος στη διαδικασία του διαγωνισμού. Πράγματι μου την έδωσε από την καρδιά του και αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ανακοινώθηκε ότι είμαι πλέον ο ιερέας της αστυνομίας. Με χαροποίησε τόσο πολύ το γεγονός αυτό ώστε ένιωσα ότι αναγεννήθηκα! Και για να μη παρεξηγηθώ: Στην ενορία που διακονούσα συνδέθηκα τόσο πολύ με τους πιστούς, ώστε αμέσως η σκέψη μου μετά από αυτή τη χαρά που ένιωσα, έτρεξε εκεί στους ανθρώπους που θα εγκαταλείψω και η χαρά μου μετατράπηκε σε λύπη. Φανταστείτε: Από τη μία να χαίρομαι για το ότι ο Θεός με αξίωσε και από την άλλη να λυπούμαι για το ποίμνιο που θα αφήσω πίσω. Ισως, είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος.

Μόνο όταν συνδεθεί κάποιος πνευματικά μπορεί να το νιώσει. Είναι κάπως σαν το θαύμα! Εκείνος που το βιώνει, το αντιλαμβάνεται. Αυτά ήταν τα πρώτα συναισθήματα που βίωσα. Σε δεύτερη φάση βέβαια ήρθε και η ευθύνη αλλά και η συνέπεια, τα οποία είναι βασικά στον χώρο αυτό.

Ερχόμενος σε αυτή την υπηρεσία και με βάση τις πρώτες εικόνες και τις πρώτες εντυπώσεις θα λέγαμε ότι οι συνθήκες, τις οποίες συναντήσατε ήταν αυτές τις οποίες φυσιολογικά αναμένατε;

Είμαι εκ φύσεως άνθρωπος που μου αρέσει η ειλικρίνεια και να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων όπως είναι φυσικό έχει επέλθει η φθορά του χρόνου. Όμως υγεία να έχουμε και με τη βοήθεια του Θεού και των ανθρώπων θα τα διορθώσουμε. Όσον αφορά την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος και γενικότερα τα άτομα, τα οποία ασκούν το λειτούργημα του αστυνομικού, βρήκα πραγματικά μια δεύτερη οικογένεια η οποία με περίμενε με ανοιχτή την αγκαλιά της. Πιστεύω πως αυτό τα λέει όλα.

Ο περισσότερος κόσμος ασφαλώς και δεν γνωρίζει ποιά είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της θρησκευτικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ιερείς της υπηρεσίας αυτής σε ποιούς τομείς καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους;

Κατά κύριο λόγο το καθήκον του ιερέα του Σώματος είναι πολύπλευρο και αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς σε ό,τι έχει σχέση με τις λατρευτικές εκδηλώσεις, εορτές, ορκωμοσίες, ειδικά προγράμματα για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, αγιασμούς και άλλες ακολουθίες στις διάφορες Υπηρεσίες.

Επίσης, στον πνευματικό τομέα με το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, την πνευματική συμπαράσταση σε κρατουμένους σε κρατητήρια και φυλακές, με τη διανομή βιβλίων και πνευματικών εντύπων αλλά και με ειδικές εκδηλώσεις για πνευματική ενημέρωση σε διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ποιμαντικός τομέας μέσα από τα προγράμματα ποιμαντικών επισκέψεων στις Σχολές και σε όλες της Υπηρεσίες της Ελλάδος με τελετές, ομιλίες, διαλέξεις, προβολές πνευματικών βίντεο και διανομή ενημερωτικών εντύπων και εικόνων.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι και ο κοινωνικός στον οποίον δραστηριοποιούμαστε ενημερώνοντας το προσωπικό πάνω σε διάφορα θέματα όπως π.χ είναι ο γάμος, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και κυρίως με την εκδήλωση συμπαράστασης προς τους πολύτεκνους αστυνομικούς τους οποίους ενισχύουμε με την χορήγηση δωροεπιταγών. Τέλος, στον πολιτιστικό τομέα μέσα από την διοργάνωση επισκέψεων των αστυνομικών μαζί με τις οικογένειές τους σε διάφορα προσκυνήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν σκοπό να ενισχύσουν και να θωρακίσουν όλους τους αστυνομικούς -ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τις πενήντα πέντε χιλιάδες- στο δύσκολο έργο που επιτελούν καθημερινά.

Μεγάλη η ανταπόκριση για ένταξη και παρακολούθηση στα σεμινάρια επιμόρφωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής

Σε μια εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, όπου η εγκληματικότητα αυξάνεται και τα προβλήματα των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο σύνθετα, γίνονται και οι ίδιοι οι αστυνομικού πιο ευάλωτοι ψυχικά. Eχετε γίνει αποδέκτης έως σήμερα κάποιων προσωπικών ιστοριών από πλευράς αστυνομικών οι οποίες σας έχουν συγκινήσει;

Θεωρώ ότι γνωρίζετε την απάντηση: Καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες τέτοιων συμβάντων. Όταν δίνεται σήμα για μια δολοφονία και οι πρώτοι που φτάνουν έρχονται σε επαφή με ένα αποτρόπαιο θέαμα είναι φυσιολογικό να επηρεαστούν και οι αστυνομικοί. Καθώς και όταν υπάρχει κάποια καταδίωξη και οι δράστες ανοίγουν πυρ και από θαύμα σώζεσαι. Άνθρωποι είναι και τα παιδιά αυτά, όπως και εμείς οι ιερείς, αλλά και όλοι. Φυσικά και γνωρίζω πολλές περιπτώσεις και από την περίοδο πριν ενταχθώ στη μεγάλη οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. Επιτρέψτε μου όμως να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά, επειδή είναι προσωπικά βιώματα.

Προτίθεστε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό; Με ποιο τρόπο θα πρέπει να συνδράμει η υπηρεσία σας το έργο τους αλλά και την ψυχολογική/πνευματική τους στήριξη;

Εχω κάποιες προτάσεις στο μυαλό μου αλλά είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό. Θα σας αναφέρω όμως κάτι το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει:

Πρόκειται για την ένταξη και παρακολούθηση στα σεμινάρια επιμόρφωσης τα οποία διεξάγει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ηδη ο υπεύθυνος π. Θεολόγος Αλεξανδράκης έχει απευθύνει την πρόσκληση και προς τους αστυνομικούς και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Πιστεύω ότι εάν το διευρύνουμε περισσότερο θα αποδώσει και καλύτερους καρπούς, επειδή πραγματικά γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια με άριστους κάθε φορά ομιλητές και αξίζει τον κόπο τα παιδιά μας να αφιερώσουν λίγο χρόνο απ΄ την καθημερινότητά τους, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά σε πολλούς τομείς της ζωής τους.

«Νιώθω μεγάλη τιμή που με αξίωσε ο Θεός να διαδεχθώ αυτούς τους μεγάλους άνδρες»

Πώς κρίνετε το επίπεδο των αστυνομικών σήμερα σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές;

Ανέκαθεν το έργο των αστυνομικών ήταν δύσκολο. Δεν είναι κάτι τόσο εύκολο να έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τόσο πολύ και διαφορετικό κόσμο. Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η τεχνολογία εξελίσσεται καθημερινά, και κατά συνέπεια και οι άνθρωποι εξελίσσονται. Επομένως λόγω των παραπάνω και η απόκτηση γνώσης σε πολλαπλά επίπεδα έχει αλλάξει. Αλλάζει και διαμορφώνεται το επίπεδο των αστυνομικών σύμφωνα με την εποχή. Είπαμε ότι και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι! Δεν μπορούν όταν όλα αλλάζουν οι αστυνομικοί να παραμένουν σε επίπεδο παλαιότερων εποχών.

Εχετε ως σημείο αναφοράς -αλλά και ως πρότυπο- στο έργο σας τα όσα έχουν πράξει στην ίδια με εσάς διοικητική θέση εντός της αστυνομίας οι παλαιότεροι διευθυντές ιερείς;

Από αυτή τη θέση πέρασαν και διακόνησαν σημαντικές προσωπικότητες. Πρώτος ο επίσκοπος Συνάδων (ΗΠΑ) Γερμανός Ψαλλιδάκης. Στη συνέχεια ο Φρουμέντιος Νάσιος, μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ακολούθως ο μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, στη συνέχεια ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος. Όπως είναι αναμενόμενο νιώθω μεγάλη τιμή που με αξίωσε ο Θεός να διαδεχθώ αυτούς τους μεγάλους εκκλησιαστικούς άνδρες. Ο καθένας στην εποχή του.

Άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη πίσω τους, την οποία οφείλω να σεβαστώ αλλά και να ακολουθήσω. Πώς μπορώ να παραθεωρήσω ότι η Θρησκευτική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1944, όταν ιερέας ήταν ο Γερμανός ή το έργο που άφησε ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος; Όσο για τον Σάμου μιλούν με τόση νοσταλγία που νιώθεις ότι δεν υπάρχεις! Έτσι λοιπόν εμείς οι νεότεροι δεν θα υπήρχαμε, εάν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά. Οφείλω λοιπόν να συνεχίσω και το κάνω με μεγάλη μου χαρά αυτό που άφησαν εκείνοι. Και πιστέψτε με! Άφησαν πολύ σπουδαίο έργο.

Άλλωστε η Θρησκευτική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ οφείλει την ύπαρξη της σε αυτούς που πέρασαν και διακόνησαν δίνοντας όλη την ικμάδα της νιότης τους στη διακονία αυτή.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”