Το Ι. Μυστήριο του Ευχελαίου και η Ακολουθία του Νιπτήρος στην Μητρόπολη Σύμης

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 12 Απριλίου 2023, ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος τέλεσε το Ι. Μυστήριο του Ευχελαίου στον Ι. Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Πεδίου Σύμης, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο π. Χρήστο Σταθόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ συμμετείχαν αρκετοί Ενορίτες του γραφικού παραθαλασσίου αυτού Προαστίου της Σύμης.

Το απόγευμα μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Σύμης, όπου πλαισιούμενος από τον Εφημέριο π. Ανδρέα Δημητρίου και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος, ενώ αργότερα προσήλθε και ο π. Παντελεήμων Μακρόπουλος, Εφημέριος της ομόρου Ενορίας Μεγ. Παναγίας Κάστρου. Το ι. αναλόγιο διακόνησε ο φιλοξενούμενος Ιεροψάλτης κ. Ηλίας , ενώ συμμετείχαν ευάριθμοι Ενορίτες του ιστορικού και παλαίφατου αυτού Ναού.

Η Ακολουθία του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα ιερά Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν ολίγον προ της Σταυρώσεως. Πρόκειται για τον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή της μεγαλειώδους πράξεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να πλύνει τους πόδας των μαθητών Του διδάσκων εμπράκτως την ταπείνωση, τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση των καθ’ ημάς φρικτών Μυστηρίων, την Υπερφυά (αξιοθαύμαστη) Προσευχή, δηλαδή την προσευχή του Ιησού προς τον Θεόν Πατέρα Του μετά τον Μυστικό Δείπνο και προ της συλλήψεως και τέλος την προδοσία του Ιούδα, η οποία σηματοδοτεί την απαρχή των Αχράντων Παθών του Κυρίου. Από την καταπληκτική και «πάσαν νούν υπερέχουσα» υμνολογία, προβάλλονται ενώπιόν μας οι «ένδοξοι μαθηταί εν τω νιπτήρι του δείπνου», ο δυσσεβής και φιλάργυρος Ιούδας, το συνέδριον των Ιουδαίων, που βιάζεται να δικάσει «Ον εκήρυξεν Αμνόν Ησαίας» και τέλος ο συμπαθέστατος Διδάσκαλος, Διάκονος και Μυσταγωγός των μαθητών Του, ο Οποίος τους προσφέρει το Άχραντον Αυτού Σώμα και Αίμα.

Σήμερα το πρωί σε ιδιαίτερο κλίμα κατανύξεως και ιεροπρεπείας, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον Εσπερινό μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύμης, με συλλειτουργούς του, τον Εφημέριο π. Αντώνιο Μανιά και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ι. αναλόγιο διακόνησε ο Ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Αγαπητός Μιχελλής, μετά του κ. Ιωάννου Τσίγκου. Εκκλησιάστηκαν πολλοί Χριστιανοί, οι οποίοι αθρόα προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής και έλαβαν το Άχραντον Σώμα και Αίμα του Κυρίου, το Οποίο προσεφέρθη από τον Ίδιο κατά τον Μυστικό Δείπνο, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας.