Το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα- Τι ισχύει για τους ναούς

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα περιορισμού στο πλαίσιο ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Τα μέτρα έχουν χρονική ισχύ από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Η λειτουργία των εκκλησιών καθορίζεται από την ύπαρξη δύο “επιπέδων”, ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το ιικό φορτίο σε κάθε περιοχή.

Στο Επίπεδο επιτήρησης συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί όπως ακριβώς και τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σύμφωνα με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τους 50 πιστούς στους Μητροπολιτικούς Ναούς.

Η κατ’ ιδίαν προσέλευση των πιστών στους ναούς για ατομική προσευχή επιτρέπεται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων λόγων μετακίνησης.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου και στο επίπεδο Μητροπολιτικών περιοχών τίθεται ως ανώτατο όριο η παρουσία μόνο 9 πιστών, ανεξαρτήτως του εμβαδού.

Στο επίπεδο  πολύ αυξημένου κινδύνου, ο αριθμός του θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού (ιερέας, ψάλτες και νεωκόρος) δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 4 άτομα, εκτός από την περίπτωση που στον Ιερό Ναό χοροστατεί Μητροπολίτης όπου  και ο αριθμός ορίζεται σε 6 άτομα.

Προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID–19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου και μητροπολιτικών περιοχών).

Τα Επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης με τα Μέτρα Επιδημιολογικού Συναγερμού

α) Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: αα) η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αβ) η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αγ) ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αδ) οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αη) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αθ) ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

β) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

γ) Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται: γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

δ) Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.