Το “ευχαριστώ” της Εκκλησίας της Ουκρανίας για την αναγνώριση από την Εκκλησία της Κύπρου

του Κώστα Ονισένκο

Την ευγνωμοσύνη προς την Εκκλησία της Κύπρου και την δήλωση της ολοκλήρωσης της Κοινωνίας μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Κυπριακής Εκκλησίας αποφάσισε να εκφράσει χθες -κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της- η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, αφού η Σύνοδος ενημερώθηκε για τις συνθήκες και τα αποτελέσματα της αναγνώρισης του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Κύπρου, αποφάσισε:

1. “Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ και στους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι ακολούθησαν την κανονική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

2. Να δηλώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η κοινωνία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας) και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, όπως μεταξύ των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Αδελφών. “

Στην ενημέρωση της Συνόδου, την οποία πραγματοποίησε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Προκαθημένων των Εκκλησιών της Κύπρου και της Ουκρανίας.

“Ο Προκαθήμενος της Τοπικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκ μέρους του ιδίου αλλά και ολόκληρης της Εκκλησίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ένωση της Εκκλησίας της Κύπρου με εκείνες τις Τοπικές Εκκλησίες που ακολούθησαν τον Τόμο αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας σημείωσε ότι μέσω απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου -η οποία πιστοποιείται μέσω του Τόμου- έλαβαν την αυτοκεφαλία όλες οι νέες αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Για αυτό δεν υπάρχουν λόγοι αμφισβήτησης του Τόμου αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι άλλες Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής, οφείλουν να αποδεχτούν ότι στην Ουκρανική Εκκλησία έχει δοθεί Τόμος και η ίδια υπάρχει στο Δίπτυχο των αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Επιπλέον ο Μακαριότατος Χρυσόστομος προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο με ειρηνική επίσκεψη στην Κυπριακή Εκκλησία”.