Το έθιμο των Πολυσπορίων (Μεσοσπορίτισσας) αναβιώνει την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ελευσίνα

Το έθιμο των Πολυσπορίων (Μεσοσπορίτισσας) αναβιώνει την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας, στην Ελευσίνα.

Κάθε χρόνο την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου ανοίγει ο ναός της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας και πραγματοποιείται εσπερινός καθώς και συλλογική τελετουργική προσφορά άρτων οι οποίοι ευλογούνται από τους ιερείς.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το αδράχτι» αναβιώνει την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που η εκκλησία μας γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, το έθιμο των Πολυσπορίων.

Η γιορτή πραγματοποιείται στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας, που στολίζει τον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου στην Ελευσίνα.

Το έθιμο, που παίρνει το όνομα του από την συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, τα μισά δηλαδή της σποράς, φανερώνει πως οι ντόπιοι απέδωσαν στην Παναγία το ρόλο της Θεάς Δήμητρας, συνδέοντας τις δύο ιστορικές περιόδους της πόλης.

Το έθιμο

Σύμφωνα με τον Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας το «Αδράχτι» -κύριο υπεύθυνο για την αναβίωση του εθίμου- στο ομώνυμο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης ετοιμάζονται τα πολυσπόρια.

Δηλαδή, γυναίκες βράζουν στα σπίτια τους όσπρια (όπως ρεβίθια, φασόλια και φακές), αλλά και στάρι, αναβιώνοντας την αγροτική παράδοση που ήθελε ο καθένας να βράζει ό,τι παρήγαγε.

Κατόπιν, τα πηγαίνουν στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου μέσα σε ένα καζάνι γίνεται η «σύβραση», δηλαδή το βράσιμο όλων των παραπάνω μαζί με πετιμέζι, ρόδι και σταφίδες.

Το τελικό προϊόν, δηλαδή τα «πολυσπόρια», μοιράζεται σε πλαστικά ποτηράκια και μετά τον Εσπερινό (γύρω στις 5 το απόγευμα) διανέμεται στον κόσμο που έχει ανέβει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει την εορταστική λειτουργία, προσκομίζοντας άρτους και πρόσφορα για τον εορτασμό της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας.