Το Διδυμότειχο απέκτησε την δική του Οδηγήτρια (ΦΩΤΟ)

Μία ημέρα πριν από την γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου η αδελφότης της Ιεράς Επισκοπικής Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, με κατάνυξη και ιεροπρέπεια υποδέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής 20ης Νοεμβρίου ε.έ. αντίγραφο της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Οδηγητρίας

Ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Κύριλλο Κολτσίδη, προέστη της ακολουθίας των Θυρανοιξίων του φερωνύμου Παρεκκλησίου στο πρόπυλο της Μονής, όπου και ενθρονίσθηκε η ιερά εικόνα της Οδηγητρίας, προκειμένου Αυτή να καθοδηγεί στο δρόμο του Χριστού τόσο τα μέλη της αδελφότητος όσο και τους πιστούς, που διαβαίνουν το κατώφλι της Μονής.

Σημειωτέον ότι κατά ιστορικές μαρτυρίες «περί τό Διδυμότειχον» υπήρχε τον 14ο αιώνα «πατριαρχική» ανδρώα Μονή επ’ ονόματι της Παναγίας της Οδηγήτριας, η οποία ασφαλώς περιέπεσε σε παρακμή λόγω της επισυμβάσης τουρκικής κατοχής που ακολούθησε το 1361.

Σε ανάμνηση αυτής της παλαιάς Μονής με πολλή ευλάβεια φιλοτεχνήθηκε από τον Αρχιμ. Γαβριήλ Χειμώνα, μέλος της μοναστικής αδελφότητος, αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος, για να ανακαλεί στην μνήμη των πιστών ότι η μόνη αληθινή Οδηγός προς στο Σωτήρα και Λυτρωτή είναι η Θεοτόκος.

Στα θυρανοίξια του Ναϊδρίου παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Θεόδωρος Χατζηγεωργίου και ο Υποδιοικητής Ταξίαρχος Νικόλαος Γιοβανούδης, οι Διοικητές της 3ης και 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχοι Πέτρος Δασκαλάκης και Χρήστος Καραγκούνης αντίστοιχα, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Βαρδής Χαρκιανάκης, η Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυνόμος Α΄ Αναστασία Πουρναρά και πλήθος πιστών.

Το πρωί της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος, παρουσία του Διοικητού του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχου Βαρδή Χαρκιανάκη, λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Πλάτης, του τέως Δήμου Τριγώνου, όπου ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή του «Άφρονος πλουσίου», μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Την εξαιρετικά αφυπνιστική παραβολή του άφρονος πλουσίου ακούσαμε σήμερα από το θεανδρικό στόμα του Λυτρωτή Ιησού, άγαπητοί… Ο Κύριος δεν κατακρίνει τον πλούτο, όπως πολλές φορές λανθασμένα νομίζουμε. Ο Κύριος καλεί τον άνθρωπο να γίνει πολύ πλούσιος αλλά όχι υλικά. Να μαζέψει αγαθά αλλά όχι φθαρτά και πρόσκαιρα. Καλεί τον άνθρωπο να γίνει πλούσιος «εις Θεόν πλουτών».

Ο Ιησούς καλεί τους ανθρώπους να αποκτήσουν μία ευλογημένη μέριμνα· να εγκαταλείψουν αυτή τη δολοφονική μέριμνα για τα υλικά πράγματα, που τους σκοτώνει και τους εξευτελίζει. Στη θέση της να βάλουν την υψοποιό μέριμνα για τον πνευματικό πλούτο, που αναζωογονεί, ισορροπεί και αναπαύει.

Η μέριμνα για τον κατά Θεόν πλούτο έχει τρία στάδια. Πρώτον, ξεκινάει από τη μνήμη του θανάτου. Δεύτερον, συνεχίζεται με την εργασία της αρετής. Τρίτον, ολοκληρώνεται με την πορεία προς τη θεογνωσία…

Και έκλεισε λέγων: «Το πάθημα του άφρονος πλουσίου, αγαπητοί, μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο μάθημα για όλους μας. Η μέριμνα που κατέβαλε για τον υλικό πλούτο δεν τον βοήθησε να κερδίσει την αιωνιότητα.

Έχοντας τον άφρονα στο μυαλό μας ας γίνουμε σώφρονες. Εμείς τη δική μας μέριμνα ας μην την εκδαπανόμεθα στην επιδίωξη των υλικών αγαθών αλλά στις πνευματικές επιδόσεις της θεογνωσίας, της αρετής και της μνήμης του θανάτου.

Ας κοπιάσουμε, ας σχεδιάσουμε, ας μεθοδεύσουμε με επιμονή και με υπομονή την απόκτηση των πνευματικών θησαυρών. Αυτούς δεν τους εκτιμά ο κόσμος, αλλά τους αξιολογεί με δικαιοσύνη ο Θεός και αποδίδει στον καθένα τα εύσημα των επιλογών του “προς ζωήν αιώνιον και σωτηρίαν”».