Το αντιπολεμικό μήνυμα του Μητροπολίτη Επιφανίου: Ποτέ ξανά!

Του Κώστα Ονισένκο

Με αφορμή την ημέρα συμπλήρωσης 80 ετών από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ, το 1941, ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος ανήρτησε στις σελίδες των κοινωνικών του δικτύων ένα αντιπολεμικό μήνυμα με το οποίο αναφέρθηκε στο μεγάλο Δώρο του Κυρίου, που είναι η ανθρώπινη ζωή και στην υποχρέωση της προστασίας αυτού του Δώρου.

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουκρανία συνταράσσεται από έναν ακόμα πόλεμο, που έχει προκληθεί από τις επιθετικές διαθέσεις της Ρωσίας.

Αναλυτικά, το μήνυμα του Επιφανίου έχει ως εξής:

«Ο πόλεμος είναι φαινόμενο που δεν χαρακτηρίζει τη φύση του ανθρώπου, έτσι όπως τον έφτιαξε ο Θεός, καθαρό, θυσιαστικό, ταπεινό, ευγενικό και στοργικό. Η διχόνοια και ο πόλεμος προέρχονται από την αμαρτία του ανθρώπου, που έχει προκληθεί από το προπατορικό αμάρτημα αλλά στην οποία μπορούμε να αντισταθούμε. Και ο κόσμος δεν θα ήξερε πολέμους εάν η ανθρωπότητα αφουγκραζόταν τον Λόγο του Θεού καλλιεργώντας τις αρετές μέσα της και αντιστεκόμενη στο κακό.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του μεγαλύτερου πολέμου του 20ου αιώνα. Τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι μόνο τα 10 εκατομμύρια αλλά και όλοι εκείνοι των οποίες τις ζωές βεβήλωσε και παραμόρφωσε αυτή η αιματηρή δίνη, που πέρασε από την Ουκρανία, από την δύση στην ανατολή και αντίστροφα. Οι κάτοικοι των καμένων και κατεστραμμένων πόλεων και χωριών, άνθρωποι που έχασαν τους οικείους, την περιουσία τους, οι εξαναγκασμένοι με μεταναστεύσουν, τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του τρόμου – όλους αυτούς τους θυμόμαστε στις προσευχές μας.

Στην Ουκρανία οι ημέρες μνήμης των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιούνται υπό το σύνθημα “Ποτέ ξανά!”. Συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα ανθρωποκτόνα εγκλήματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν, να ξεχαστούν, και ότι η ανθρώπινη ζωή αποτελεί μέγιστη αξία, για την διατήρηση της οποίας ο καθένας μας φέρει ευθύνη.

Δυστυχώς, δεν μαθαίνουν όλοι από τις διδαχές του παρελθόντος. Σήμερα στα ανατολικά της Ουκρανίας, ξανά μαίνεται ο πόλεμος, στον 21ο αιώνα πλέον, προκαλούμενη από τις επιθετικές διαθέσεις της Ρωσίας. Πόλεμος, στον οποίον σκοτώνονται οι αδερφοί και οι αδερφές μας, δεν έχει έλεος και δεν ξεχωρίζει ποιος έχει δίκιο και ποιος φταίει, ο οποίος αφαιρεί με τη βία το Δώρο του Θεού – ανθρώπινες ζωές.

Με τις λέξεις “Ποτέ ξανά!” και και με την ευλογία του Θεού οι στρατιώτες μας πηγαίνουν στα ανατολικά, στα χαρακώματα – για να μην επιτρέψουν στον επιτιθέμενο ατιμώρητα να αρπάξει, να καταλάβει, να πάρει αυτό που δεν του ανήκει και να καταστρέψει αυτό, στο οποίο δεν μπορεί να φτάσει. Προκειμένου το μέτωπο του πολέμου να μην περάσει απ’ όλη την Ουκρανία, αφήνοντας στάχτη, πόνο και δάκρυα. Ποτέ ξανά.

Ας προσευχηθούμε σήμερα για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και θα παρακαλέσουμε τον Κύριο ώστε στο κοινό μας σπίτι να βασιλέψει η νίκη και η δίκαιη ειρήνη».