Το 2021 ανοίγει το πρώτο σχολείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία

Το πρώτο σχολείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους του μαθητές, σε ένα ιδανικό περιβάλλον στο δυτικό Σύδνεϋ την ημέρα εορτής του Αγίου Σάββα, στις 27 Ιανουαρίου 2021. Το Κολλέγιο του Αγίου Σάββα, θα λειτουργήσει στο προάστιο Varroville, υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πρόκειται για το πρώτο σχολείο της Σερβικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, το οποίο φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των οικογενειών σερβικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Σύδνεϋ, αλλά απευθύνεται και σε άλλες κοινότητες με κοινές αξίες και παραδόσεις, όπως είναι και η ελληνική.

Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του εγχειρήματος πατήρ Rade Radan έχει ιδιαίτερη σχέση με το Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Kingsford, από όπου έχουν αποφοιτήσει και οι κόρες του, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ήδη ενθαρρυντική ανταπόκριση των γονέων κατά την περίοδο των εγγραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο vema.com.au, «Εμβαθύνοντας σε όλες τις πτυχές των πολιτισμών μας, των γλωσσών, των παραδόσεών μας και ζώντας την ορθόδοξη πίστη στο Κολλέγιο του Αγίου Σάββα, στοχεύουμε να προσφέρουμε στους μαθητές μια πλούσια εμπειρία των πολιτισμών τους. Για παράδειγμα, οι Έλληνες και οι Σέρβοι βίωσαν επί αιώνες μια κοινή μοίρα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων. Οι συνέπειες αυτού και για τα δύο έθνη είναι κοινές μέχρι σήμερα. Η θλιβερή μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά στην Τουρκία είναι η πιο πρόσφατη κοινή τραγωδία των λαών μας».