Τίτλους πήρατε, κόσμο θα βρείτε;

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία Ελλάδος

Από τότε που η κυβέρνηση ξεκλείδωσε τη δυνατότητα της διοικούσας Εκκλησίας να μοιράζει τίτλους επισκόπων, δίχως να ερωτάται η Πολιτεία αφού δεν πληρώνει και ανάλογο μισθό, άρχισαν να μοιράζονται, αριστερά και δεξιά, τίτλοι.

Την προηγούμενη εβδομάδα … έβρεξε επισκοποιήσεις. Χωρίς νόημα, κατά την ταπεινή μας άποψη. Ο τίτλος του Επισκόπου έχει μία λογική να δίνεται, με φειδώ. Για να διαποιμαίνονται καλύτερα οι επαρχίες. Συμφωνούμε. Για να δίνεται αξία σε έναν κληρικό που έχει έργο σοβαρό, πχ. όταν διακονεί τα νοσοκομεία.

Όχι… μουσαντένιο, από κληρικούς με τίτλους και πιστοποιητικά που ψώνισαν από τα γνωστά γερμανικά εκπτωτικά σούπερμαρκετ. Και μετά αρχίζουν και τα μαζεύουν για να μην εκτεθούν. Επίσκοποι γίνονται αφειδώς και η ιεραρχία, δυστυχώς, συναίνεσε στην επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να μην τον… πρήζουν.

Έκανε (σχεδόν) όλους όσοι ζήτησαν και όπως έκανε η Ιεραρχία πρόσφατα, χάνεται το νόημα. Κάποτε ακόμη και αρχιμανδρίτες γίνονταν με μέτρο. Τώρα μόλις ένας άγαμος κληρικός πιάσει κάποια χρόνια αρχίζει να απαιτεί τίτλους και οφίκια. Πριν καλά καλά μάθει να λειτουργεί σωστά.

Δεν ξέρω πόσο καμαρώνει ο Αρχιεπίσκοπος με τις λευκές ψήφους που πήραν συγκεκριμένοι κληρικοί που υπέδειξε να γίνουν Επίσκοποι. Δεν ξέρω πόσο οι ίδιοι οι Επίσκοποι θα χαίρονται μέσα τους (αν έχουν λίγη τσίπα) όταν ολόκληρη η ιεραρχία τους … φασκέλωσε με τον τρόπο της. Το μεγάλο ερώτημα τώρα που όλοι πήραν από έναν τίτλο και χόρτασαν δόξες και τιμές, είναι αν θα βρουν και πιστούς από κάτω όταν λειτουργούν.

Μηδέν αντανακλαστικά

Στις χαρές και τα πανηγύρια η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν πρώτη. Για δύο ημέρες έβγαζε Μητροπολίτες και Επισκόπους. Και να οι φωτογραφίες και να πώς καμάρωναν μπροστά στο φακό. Αναρωτιέμαι πως κανείς δεν σκέφτηκε να τους καλέσει να κάνουν μία κοινή προσευχή για όλες τις ζωές που χάνονται στη Γάζα. Εβραίων, μουσουλμάνων, παιδιών και γονιών;

Όταν θα χτυπήσουν την πόρτα μας οι μετανάστες από την περιοχή, ή εμπλακεί περισσότερο η Ελλάδα, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, στην υπόθεση θα αποφασίσουν να ασχοληθούν; Σε αντίθεση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη που και δήλωση έκανε από την πρώτη στιγμή και καταδίκασε τη βία στην περιοχή.

Στα σκουπίδια το πρωτόκολλο

Ούτε η εκκλησιαστική ούτε η κρατική εθιμοτυπία δεν τηρείται πια πουθενά. Έστω για τους τύπους. Δεν γνωρίζω ποιος αποφάσισε να βάλει τον σύντροφο της Προέδρου της Δημοκρατίας δίπλα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όμως η κίνηση σχολιάστηκε δυσμενώς. Τόσο εντός όσο και εκτός Εκκλησίας.

«Είναι η εποχή των συντρόφων τώρα, ποιος ασχολείται με τους τύπους», έλεγε κληρικός που έχει ζήσει τις χρυσές εποχές των τύπων και της τήρησης της εθιμοτυπίας.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”